www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Acropolis: Po pátku vše otevřeno

1. června 2007 • 19:00

Na hony vzdálena drtivé většině předchozích soutěží letošní sezony mistrovství světa FIA v rally zůstala dnešní úvodní etapa řecké klasické soutěže, Acropolis Rally. Dnešních sedm rychlostních testů totiž mělo celkem pět různých vítězů, když dvakrát zajeli nejrychlejší čas Chris Atkinson na Subaru a Marcus Grönholm na Fordu.

O zbývající tři dílčí prvenství se podělili Petter Solberg, Dani Sordó a Sebastien Loeb. Nejlépe se dnes ráno probudila týmová jednička týmu BP Ford WRT Grönholm, ovšem největším překvapením první etapy se bez diskuse staly výkony obou pilotů na modrých vozech Subaru Impreza WRC Chrise Atkinsona a Pettera Solberga. První jmenovaný z této dvojice opanoval třetí a čtvrtou rychlostní zkoušku a po RZ 4 jsme tak na prvních dvou příčkách průběžné klasifikace mohli sledovat letos dosud nevídanou kombinaci Atkinson – P. Solberg.

Toto pořadí vydrželo až do RZ 7, kde dnes podruhé naplno skóroval Marcus Grönholm a dostal se do vedení. Atkinson tentokrát nedokázal kontrovat a po tomto testu klesl na třetí pozici za svého týmového kolegu Pettera Solberga.

Na dnešním posledním testu si spravil náladu také úřadující světový šampion Sebastien Loeb, když se posunul na čtvrtou příčku, což pro něj oproti pořadí po RZ 2 znamenalo posun o tři příčky směrem vzhůru. V bitvě o desetiny vteřiny a páté místo byl na konci dne úspěšnější Mikko Hirvonen, ovšem šestý Dani Sordó za ním zaostává o nicotné čtyři desetiny vteřiny.

O vyrovnanosti první etapy svědčí i fakt, že výše uvedená šestice pilotů je po osmi odjetých rychlostních zkouškách a 109.42 ostrých soutěžních kilometrech doslova namačkána v rozmezí necelých jedenácti vteřin!

Další z těsných soubojů se odehrával na posledních dvou bodovaných pozicích. Jarri-Matti Latvala mohl na konci opravdu litovat svého zaváhání na RZ 3, kde ho výlet mimo trať přišel na více než půl minuty. Do druhého dne tak nastoupí jako osmý za Henningem Solbergem, který měl přeci jenom více štěstí, ačkoliv ani ten se dnes nevyvaroval jezdecké chybě v podobě hodin.

Konstantní výkon, ale přeci jen poněkud za očekáváním, to byla dnešní vizitka devátého Manfreda Stohla. Je otázkou, zda jeho Xsara WRC opravdu nestačí na nejnovější tovární vozy, nebo Rakušan nedokáže zatím nalézt recept na rozbitou řeckou šotolinu, ovšem Stohl dnes nedokázal zajet lepší než devátý čas. Elitní desítku k radosti českých příznivců rally uzavírá Jan Kopecký, kterému dnes nejlépe vyšla RZ 3, kde zajel osmý nejrychlejší čas.

V rámci klasifikace PCWRC se zatím může nejvíce radovat zkušený Japonec Arai na Impreze Sti před Juhou Hanninenem na Lanceru Evo 9 a třetí je zatím dobře známý Argentinec Pozzo na stejném voze. Ovšem ještě před ním figuruje v absolutní klasifikaci na 18. příčce Martin Prokop, kterému tak patří pomyslný bronz v klasifikaci skupiny N.

Do druhé etapy soutěže nenastoupí Francois Duval, který se sice nakonec po všech letošních peripetiích s týmem First Motorsport opět postavil na start soutěže mistrovství světa, ovšem jeho Fabia WRC zkolabovala po čtvrté zkoušce, po níž zůstala bez vody v chladícím systému. Belgičan kvůli poškození motoru nebude moci využít ani systému Superally.

Zítřejší druhá etapa letošní Acropolis Rally zahajuje nikoliv RZ 9, která by měla po RZ 8 logicky následovat, ale vzhledem ke zrušení této zkoušky až RZ 10, jež startuje v 8:03 našeho času. Na programu sobotního dne je pak celkem 8 rychlostních testů v souhrnné délce 146.08 km.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist