www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Acropolis: Potíže se vyhnuly pouze Grönholmovi

2. června 2007 • 19:50

Pouze vedoucí jezdec průběžné klasifikace letošní Acropolis rally mohl v dnešní druhé etapě ze svého pohledu hovořit o relativně bezproblémovém průběhu soutěže. Na rozdíl o finského jezdce, jeho rivalové rozhodně tolik štěstí neměli, přesto však ve hře o celkové prvenství před poslední etapou zůstává i nadále trojice jezdců.

Podle očekávání se dnes pomyslný chleba lámal na nejdelší rychlostní zkoušce Agii Theodori, která měřila bezmála 50 kilometrů. Už při prvním průjezdu, kdy byla zařazena jako úvodní zkouška dne, Grönholm zdvojnásobil svůj náskok na druhého Pettera Solberga. První obětí nejnáročnějšího testu byl do té doby třetí Chris Atkinson, který zde díky defektu ztratil téměř dvě minuty. Podobně dopadl i Latvala, který musel měnit kolo přímo na trati zkoušky. Poněkud více štěstí měl Hirvonen, který po výletu mimo trať skončil s rozbitým čelním sklem a bez větrací kapličky na střeše. Tato anabáze pro něj sice neznamenala tragickou časovou ztrátu, nicméně dvojka týmu BP Ford se musela následně vyrovnávat s pravidelným přídělem prachu servírovaným přímo do kabiny soutěžního speciálu.

Na RZ 12 lehce zachyboval Grönholm, ale přesto skončil na této zkoušce druhý za stále velmi dobře jedoucím Petterem Solbergem, který se přetahoval na jednotlivých testech o vteřiny se Sebastienem Loebem. Nicméně právě na této zkoušce přišel tovární tým Citroen o Loebova kolegu Sordá, jehož C4 WRC se zastavil pro poruchu transmisí.

Pořádný vítr ve výsledkové listině udělal druhý průjezd nejdelším testem soutěže. RZ 14 opět nejlépe zvládl Marcus Grönholm a odrazil možný útok Pettera Solberga. Norovi navíc v půlce testu odešel levý přední tlumič, což se negativně podepsalo na jeho dalších časech. Přesto skončil střapatý Mr. Hollywood jako druhý před Loebem, jehož potkal před koncem testu defekt. Se stejným problémem se museli potýkat také Stohl, Perez Companc (oba měnili kolo na trati testu) a Hirvonen. Fatální smůlu však měl Jarri-Matti Latvala, s nímž si soutěžácký osud na této zkoušce tentokrát řádně pohrál v podobě neuvěřitelných tří defektů!

Problémy soupeřů pomohly k postupu na sedmou příčku průběžné absolutní klasifikace Janu Kopeckému, který tentokrát náročný průjezd Agii Theodori absolvoval bez potíží a oproti ránu se zlepšil o minutu. „Sedmé místo je vynikající a pochopitelně jsme s naším průběžným umístěním na náročné šotolinové soutěži spokojeni. Akropolis rally je velmi těžkou soutěží nejenom pro posádky, ale především pro soutěžní vozy a jejich pneumatiky. Dnes byl dvakrát na programu téměř padesátikilometrový test, který byl extrémně náročný. Náš vůz Škoda Fabia WRC funguje bez větších technických komplikací,“ hodnotil soutěž po šestnácté RZ Jan Kopecký. Smůlu měl naopak Martin Prokop, kterého defekt připravil o výbornou třetí pozici ve skupině N.

Petter Solberg se nakonec do cíle etapy dotrápil i s nefunkčním tlumičem jako třetí a po dnešku ztrácí 24.3 vteřiny na druhého Loeba a 1:07.6 min na vedoucího Grönholma. Čtvrtou příčku si drží v pomyslném souboji dvou Focusů WRC Mikko Hirvonen před Henningem Solbergem, šestému Chrisu Atkinsonovi může zítra pomoci k lepšímu umístění pouze chyba některého z jezdců před ním. Totéž platí i pro Jana Kopeckého, na něhož se pomaličku dotahuje Manfred Stohl. Téměř rovných osm minut ztrácí na první pozici devátý Wilks a desítku nejlepších uzavírá o dalších 45 vteřin pomalejší Wilson.

V mistrovství světa produkčních vozů dnes vedoucí Tošihiro Arai odskočil druhému Hanninenovi o dvě minuty a může si tak zítra dovolit v klidu taktizovat. Velmi zajímavý však určitě bude boj o třetí místo, neboť za třetím Araújem figuruje o pouhé tři desetiny vteřiny Aigner a bez šancí není ani pátý Mirco Baldacci.

Závěrečná etapa letošní Acropolis Rally má na programu posledních pět rychlostních testů (RZ 20 byla již dříve zrušena) v celkové délce 78.94 km, úvodní z nich startuje v 6:33 SELČ. Vítěze řeckého klasického šotolinového podniku bychom měli společně znát zítra krátce po půl druhé našeho času.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist