www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

60. vítězství Fordu zvýšilo jeho náskok v obou šampionátech

4. června 2007 • 04:00

Letošní 54. BP Rally Acropolis přinesla Fordu důvod k oslavám. Vítězství, kterého dosáhla posádka Marcus Grönholm a Timo Rautiainen s Focusem RS WRC, má v historii týmu v MS v rally pořadové číslo 60. Zároveň si „modrý ovál“ upevnil vedoucí pozice jak v šampionátu jezdců, tak v hodnocení značek. Grönholm s Rautiainenem zvítězili podruhé v řadě a potřetí v letošní sezoně.

S druhým Focusem RS WRC startovali Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, jimž v cíli patřila čtvrtá příčka. Rally Acropolis byla zatím nejnáročnější soutěží v letošním šestnáctidílném kalendáři. Fordům se v drsných podmínkách podařilo zvítězit již šestkrát během posledních osmi let. Marcus Grönholm si před dvouměsíční přestávkou dojel pro své 28. vítězství a v šampionátu jezdců zvýšil svůj náskok před druhým Loebem na devět bodů. Ford vede průběžnou tabulku hodnocení značek o 28 bodů..

Kamenité cesty a velké vedro jsou dvěma charakteristickými znaky Rally Acropolis. Odolnost vozů a pneumatik tu vždy hrají klíčovou úlohu, stejně jako nezbytná rychlost. Grönholmovi nechyběla ani jedna z těchto ingrediencí a do vedení se dostal již během páteční etapy. Dokázal navíc zvítězit v obou průjezdech nejdelší rychlostní zkoušky Agii Theodori, která byla se svými 48,88 kilometry zatím nejdelším a nejnáročnějším úsekem letošní sezony. Do poslední etapy odstartoval s náskokem 43,3 sekundy a svým tempem projel dnešních pět rychlostních zkoušek. Po 334,44 kilometrech dojel do cíle 38,6 sekundy před druhým v pořadí.

„Byla to dobrá a bezproblémová soutěž. Dvě vítězství před letní přestávkou jsou skvělým povzbuzením,“ říká. „Rozbité tratě a vysoké teploty kladly veliké nároky na auto i na pneumatiky. Obojí ale fungovalo po celé tři dny bezchybně. Dnes už jsem mohl upravovat svou rychlost podle Loebových mezičasů a jet v pohodě. Je fantastické mít před létem devítibodový náskok v šampionátu jezdců a takové vedení pro tým. Teď si mohu užívat prázdniny! Jsme schopni bojovat s Loebem a on už možná není v takové pohodě. Je mi ale jasné, že druhá polovina sezony nebude jednoduchá, protože se pojede čtyřikrát na asfaltu a to je jeho povrch,“ dodává Grönholm.

Týmový kolega Mikko Hirvonen se během první etapy ocitl uprostřed souboje šesti vozů, které dělilo necelých 11 sekund. I přes výlet mimo trať a pozdější defekty si během druhé a třetí etapy svou pozici udržel a mohl dokončit soutěž bez riskování.

„Dnešek byl jednoduchý, protože už jsem pouze jel svým tempem do cíle,“ říká šestadvacetiletý Fin. „V pátek jsem měl dobrou pozici a cítil jsem se na boj o vítězství. V sobotu ráno jsem ale vyjel mimo trať. Přišli jsme o stupně vítězů, ale i tak jsme vybojovali slušné body. Ta nehoda byla mým letošním nejhorším zážitkem. Dostal jsem se z toho a jsem rád, že jsem v cíli. Byla to těžká soutěž, což jsem však od Acropolis čekal. Je to jedna z klasik v šampionátu.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson se raduje z druhého vítězství během tří týdnů a říká: “Včerejší dva průjezdy nejdelší erzety byly z hlediska pořadí nejdůležitější. Marcus soupeře příliš neatakoval a jeho strategií bylo vyhnout se problémům, do kterých se dostávali ostatní. Jeho taktika vyšla a tuto soutěž mu vyhrála. Díky dvěma vítězstvím ve dvou posledních rally vedeme před letní přestávkou oba šampionáty. Věřím, že budeme schopni své pozice během druhé poloviny sezony konsolidovat.

Jost Capito, ředitel Ford Team RS, říká: “Bohové z Olympu stáli tento víkend opět při nás! V polovině sezony máme silné pozice v obou šampionátech. Po prázdninách ve Finsku představíme Focus RS WRC ve specifikaci 2007. Věřím tomu, že nás posune o další krok vpřed."

Sezona 2007 MS v rally dospěla do své poloviny. Dalším podnikem bude ve dnech 2. – 5. srpna Finská rally s centrem v Jyväskylä.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist