www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Donegal International Rally

Francouzský útok na Irsko: splněno na výbornou

19. června 2007 • 03:00

Sébastien Loeb se stal teprve třetím mužem z kontinentální Evropy, jenž dokázal vyhrát kultovní irskou soutěž Donegal Rally. Předtím se to povedlo pouze Achimu Warmboldovi a Ari Vatanenovi. Loebova situace zpočátku nevypadala moc růžově, ale když se „cé čtyřku“ povedlo optimálně naladit, neměl Francouz konkurenci; vyhrál sedmnáct rychlostních zkoušek v řadě. V neděli vyhrál úplně všechny testy a jediným, kdo se mu dokázal přiblížit, byl Eugene Donelly, který na RZ 19 zajel na desetinu shodný čas s Loebovým.

Počátek soutěže patřil velšskému jezdci Marku Higginsovi, jenž si během úvodních zkoušek vybudoval až čtyřicetisekundový náskok. Loeb však začal s přenastaveným vozem postupně zrychlovat a přes pilota jedoucího se Subaru Impreza WRC S11 se definitivně přehnal na RZ 9. Od té chvíle již soutěž nepoznala jiného průběžného leadera. Higgins na souboj rezignoval a raději se soustředil na udržení druhého místa a cenných bodů do klasifikace irského asfaltového šampionátu. O ty naopak přišel talentovaný mladík Andreas Mikkelsen, který musel po defektu na RZ 19 využít systém SupeRally.

O třetí místo srdnatě bojovali Kevin Lynch (Ford Focus WRC) a Eugene Donelly (Subaru Impreza WRC S12). Rozhodující byla zkouška Port Lake, kde Lynch potkal kámen, o nějž prorazil pneumatiku a hlavně poškodil řízení. Pro Donellyho to byla záchrana, neboť na tom samém úseku ztratil více než minutu kvůli poruše turba u jeho subaru. Naštěstí po zkoušce následoval servis, kde byl díl vyměněn a úřadující mistr Irska mohl pokračovat.

„Soutěž to byla povedená,“ řekl v cíli vítězný Loeb. „Je skvěle jet v regionu, který je do tohoto sportu takto zapálený. Pro celý tým Citroën to byl výborný test před podzimní Rally Ireland. Hodně jsme se dozvěděli o místních cestách, víme, jak na ně správně nastavit auto. Rovněž rychle se měnící počasí nám dalo jasnou představu o tom, co zde můžeme v listopadu čekat.“

36. Shell Donegal International Rally
1.Sébastien Loeb-Daniel ElenaFCitroen C4 WRCA82:48:38.3
2.Mark Higgins-Rory KennedyGB/IRLSubaru Impreza WRC S11A8+2:07.7
3.Eugene Donelly-Paul KielyGB/IRLSubaru Impreza WRC S12A8+5:44.9
4.Paul Harris-Eugene O'DonnellIRLToyota Corolla WRCA8+10:36.1
5.Patrick Elliott-Paul GoodmanIRLSubaru Impreza WRC S11A8+12:55.6
6.Seamus Leonard-Gerry McVeighIRL/GBMitsubishi Lancer Evo IXN4+16:21.9
7.Mike Curran-Fabian McShaneIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+19:07.1
8.Sean Devine-Paul McLaughlinIRLSubaru Impreza WRC S9A8+19:30.1
9.James Cullen-Allan HarrymanGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+19:59.4
10.Willie Fannin-Paddy RobinsonIRLSubaru Impreza WRX STIN4+24:04.0

Veškeré informace k Donegal International Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist