www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Exotic Green Rally

Van Eldik je nizozemským mistrem

11. července 2007 • 10:00

Ač do konce nizozemského mistrovství zbývají ještě dva podniky, zajistil si Mark van Eldik předčasně letošní národní titul. Zajistily mu jej čytři vítězství v řadě, přičemž to poslední přišlo během uplynulého víkendu, kdy se v Eten-Leur jela Exotic Green Rally.

Trať této soutěže byla dlouhá 582 kilometrů, 219 z nich bylo vyčleněno na rychlostní zkoušky, kterých bylo dohromady čtyřiadvacet. Na start soutěže se postavilo třináct vozů kategorie WRC; favorit van Eldik tentokrát nechal nejnovější imprezy S12 doma a do závodu vyrazil se starší „desítkou“. I přesto vyhrál celkem třináct měřených testů, ve čtyřech dalších případech zajel čas shodný s Harrym Kleinjanem, jenž podruhé usedl do fabie WRC. Nedávný vítěz lokálního Vechtdal Rallysprint vyhrál celkem jedenáct RZ.

Soutěž rozhodně neměla jednoznačný průběh. Na začátku sobotní etapy se van Eldik na moment podíval mimo trať a při tomto výletu ulomil zadní spoiler svého subaru. Narušená aerodynamika mu nedovolovala jet naplno a tak se po RZ 5 do čela dostal Kleinjan. Karoserii modrého speciálu se však v servisu podařilo opravit a vůz byl stoprocentně připraven na obtížné oční vložky. Když se z nich van Eldik po druhé hodině ranní vrátil, měl nad Kleinjanem téměř půlminutový náskok. Další den svůj náskok ještě nepatrně navýšil, ve výsledku mělo jeho konečné vítězství cenu pětatřiceti sekund.

Již o tomto víkendu se novopečený nizozemský mistr vydá do Německa, kde odstartuje do tradiční Eifel Rallye; bude to pro něj jakýsi test před srpnovou Rally Deutschland. Na Eifelu se sejde poměrně zajímavá konkurence – v Daun se objeví hned tři fabie WRC, se kterými pojedou Erik Wevers, Kristian Poulen a René Kuipers. Nový Ford Focus WRC06 chce představit Peter van Merksteijn; s Mitsubishi Lancer Evo IX upraveným pro skupinu A pojede českému publiku dobře známý Hermann Gassner.

Exotic Green Rally
1.Mark van Eldik-Michel GroenewoudNLSubaru Impreza WRCA82:01:56
2.Harry Kleinjan-Annemieke HulzebosNLŠkoda Fabia WRCA8+35
3.Wout Hazeleger-Bert van BloemendaalNLMitsubishi Lancer Evo 6.5A8+4:50
4.Dirk Boers-Frank VerhoevenNLSubaru Impreza WRCA8+5:20
5.René Kuipers-Erwin MombaertsNL/BŠkoda Fabia WRCA8+6:17
6.Jan de Winkel-Radboud van HoekNLRenault Clio S1600A6+6:40
7.Arjen de Koening-Hein VerschuurenNL/BMitsubishi Lancer Evo VIIA8+7:10
8.Peter van Merksteijn Jr.-Eddy ChevaillierNL/BMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:18
9.Henk Vossen-Johan FindhammerNLMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:35
10.John Temmink-Henk-Jan ElbertNLToyota Corolla WRCA8+8:29

Další informace k Exotic Green Rally naleznete ZDE

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
12.07.2007 00:02
Acom
Mohli u nas tyto auta aspon nechat "dojezdit". Kolik bylo u nas Coroll, Facusu, Octavii, Fabii. Ted se clvovek smutne kouka do madarska, kde vidi tyto auta jezdit.
Rally by tak nezazila takovy velky pokles v navstevnosti. Jenze panove z autoklubu porad zijou v domeni, ze zavodnici jsou tady pro ne. Az zacnou chapat ze oni jsou tady pro zavodniky tak to bude jine, ale vymytit socialisticke mysleni z dob Svazarmu je u techno starych strukur tezke. No nic...jen snad pozdrav do Opletalky...Cest praci.
11.07.2007 14:57
ajaj
K wrcům jen toto, když už jednou koupím a pak vinou někoho jinýho se ztrátou (a velkou) prodám. Nebudu mít zájem koupit něco podobnýho znovu a to ani kdyby mě lidi z Opletalky prosili na kolenou!
S tím padáním kamenů ze srdce bych, ctěný Karbonylu, malinko brzdil a hlavně bych to zasadil do časových souvislostí, ale to sám dobře víš :-))
11.07.2007 14:09
Runy
Těžko teď spekulovat kolik WRC by u nás v současnosti jezdilo nebo ne.Byl to nepochopitelný a velice neštastný zásah shora ve snaze vlézt pánům z FIA do řiti ještě hlouběji.Vždycky jsme u nás byli papežtější než papež...Bohužel!!
11.07.2007 13:43
Karbonyl - moderátor
A zrovna Venca Pech byl jedním z těch, kterým spadl ohromný kámen ze srdce, když forda prodal. Nevěříte? Věřte:-) Způsob, jakým federace utla WRCy ve velkém mistrovství, byl hodně nešťastný, ale doba se změnila a deset WRC by u nás dnes ani přes jejich eventuelní nezakázání nejezdilo.
11.07.2007 13:27
Acom
s tim bych az tak nesouhlsil. takovy pech by wrco urcite jel. Wrco je marketingove mnohem zajimavejsi. Zasadni problem je v tom ze WRCa nesmi bodovat do velkeho mistraku. Jsem presvedcen o tom, ze by mnozi dokazali starty s wrcem u nas zafinancovat. Bohzel autoklub se k tomu postavil trosku jinak.
11.07.2007 13:24
Runy
Myslím že jsme svého času měli jeden z nejlépe obsazených domácích šampionátů v Evropě co se techniky týče.Byla to super podívaná a nezapomenutelné zážitky.Bohužel musím psát to slovo BYLA! Dnes máme Mitsubishi cup a úroveň rally šla prudce dolu a kdo to nevidí nebo si namlouvá něco jiného je asi slepý nebo na rally nejezdí.
11.07.2007 12:25
Karbonyl - moderátor
Ale kdepak, Rico, ty "statisíce" to stojí už dnes. A níž už to nepůjde, tento bolestný proces devalvace své hodnoty už mají WRCy za sebou. Za vším stojí náklady na provoz, tak jako dřív. Jenže dnes už je situace taková, že lidi radši nasypou peníze do nabušené a hlavně fungl nové Evo IX, která za trochu jiné náklady umožní podobné svezení, jako ošoupaná Corolla. Já bych chtěl na naších erzetách taky vidět WRCa, ale chápu, proč do nich už jezdci nejdou.
11.07.2007 12:07
Karbonyl - moderátor
Třeba v té Itálii jezdí WRCa pouze na národní úrovni, podobně jako u nás. A kdo říká, že u nás WRC jezdit nesmějí, tak je na omylu, mohou - a hned ve dvou seriálech. Ptal bych se spíš našich jezdců, proč si tyto super auta nekoupí, když jsou teď tak levná ;-D
11.07.2007 12:13
Ricardo - moderátor
Protože to s WRC nemá u nás budoucnost... Přeci si to teď nekoupí za pár miliónů, aby to za dva roky prodávali za pár statisíců :-)
11.07.2007 11:01
Acom
Kdyz vidim madarsko, francii, italii, nizozemsko atd. Proc tam WRCa jezdi a u nas ne? Aby se nas Autoklub nepodelal.
Rally stoji u nas za .....
toplist