www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Otepää Rally

Estonskou generálku na Finsko ovládl Aava

24. července 2007 • 08:00

Během minulého víkendu se odehrála estonská generálka před „světovou“ Neste Oil Rally Finland. Přestože se jednalo o standardní součást estonského národního mistrovství, postavila se na start Otepää Ralli řada účastníků mistrovství světa, zejména jeho juniorské části.

Celkově soutěž ovládl domácí Urmo Aava, který se připravoval na svůj další start s vozem kategorie WRC. Ve Finsku opět pojede s Mitsubishi Lancer WRC05 a na domácí soutěži dokázal, že si s tímto vozem docela rozumí – rudý speciál týmu MMSP byl na tratích čtvrtého podniku estonského šampionátu suverénně nejrychlejší; nejbližší soupeř dojel do cíle s tříapůlminutovou ztrátou a byla jím předčasně odstoupená hvězda nedávné Rally Russia – Jevgenij Novikov. Ten se v Estonsku vrátil ze subaru do lanceru, vyhrál skupinu N a stal se nejrychlejším zahraničním jezdcem.

Startovní číslo 1 před startem dostal jezdec polotovárního týmu Stobart Jari-Matti Latvala. Neměl však jet se svým letošním nářadím, jímž je Ford Focus WRC06, nýbrž se soukromou Toyotou Corolla WRC. Žel bohu u tohoto speciálu zastávkovala elektronika a talentovaný Fin neodstartoval ani do první zkoušky. Jiný exemplář japonského speciálu si vyzkoušel účastník JRC, domácí Jaan Mölder. Při své premiéře za volantem vozu kategorie WRC si nevedl zle, pravidelně zajížděl druhé časy a po čtyřech rychlostních zkouškách hájil stříbrný post s osmačtyřicetisekundovou ztrátou na Aavu. Na RZ 5 však červená Toyota vylétla z trati a pilot, kterého jsme v naší zemi mohli vidět v rámci Rally Český Krumlov, se musel po několika piruetách s rally rozloučit.

Zajímavá bitva se odehrávala ve skupině N, kde až do sedmé rychlostní zkoušky udával tempo Priit Saluri, poté však otěže převzal mladý Rus a Estonec se musel spokojit s druhým „produkčním“ místem. A to si dokonce Novikov dovolil v druhé etapě přijet pozdě do jedné z časových kontrol a nechat si udělit desetisekundovou penalizaci, aby nemusel jet hned za renaultem Andrey Cortinovise. Dosavadní leader průběžné klasifikace skupiny N Rainer Aus měl během první etapy potíže s turbem a v cíli se musel spokojit s osmou pozicí.

Vzestupnou tendenci mají výkony Radika Shaymieva, který tentokrát s Peugeotem 207 S2000 již téměř nahlédl do nejrychlejší desítky; dojel jedenáctý. Třídu A6 ovládl Aaron Burkart na Citroënu C2 S1600 (celkově šestnáctý), v rámci třídy za ním skončil Andrea Cortinovis (celkově šestadvacátý). Do cíle v Otepää dojelo padesát sedm z celkem čtyřiadevadesáti převzatých posádek.

Otepää Ralli 2007
1.Urmo Aava-Kuldar SikkEEMitsubishi Lancer WRC05A858:56.7
2.Jevgienij Novikov-Dmitrij ČumakRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+3:30.9
3.Priit Saluri-Indrek LeppEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+4:04.9
4.Egon Kaur-Avo KristovEESubaru Impreza WRX STIN4+5:06.6
5.Margus Murakas-Raul MarkusEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:08.5
6.Ats Remmelg-Janek SaveljeEESubaru Impreza WRX STIN4+5:14.7
7.Ago Ahu-Kalle AhuEESubaru Impreza WRX STIN4+5:18.4
8.Rainer Aus-Kristo KraagEESubaru Impreza WRX STIN4+6:01.9
9.Ott Tänak-Raigo MölderEERenault Clio RSN3+6:08.8
10.Margus Remmak-Urmas RoosimaaEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+6:14.2

Další informace k Otepää Ralli 2007 naleznete ZDE

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist