www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Rally Isle of Man

Mikkelsen nejrychlejší, přesto nevyhrál

25. července 2007 • 08:00

Eugene Donnelly podruhé v řadě ovládl Rally Isle of Man, která se tradičně odehrávala na malém ostrově v Irském moři. Skutečným hrdinou celé soutěže však byl mladý Andreas Mikkelsena. Osmnáctiletý Nor vyhrál patnáct z celkových jedenadvaceti rychlostních zkoušek, na jedné z rychlostních zkoušek ale vyjel z trati a se sedmiminutovou zátěží odevzdal své vítězné naděje do rukou pilota bílé imprezy WRC S12.

Donnelly byl nejrychlejším na třech ze čtyř čtvrtečních rychlostních zkoušek. Tehdy si na Mikkelsena vybudoval téměř devítisekundový náskok, který však jeho oponent během úvodních čtyř testů páteční etapy prakticky zlikvidoval. Potom ovšem přišel test Round Table a Mikkelsenův výlet ve dvousetkilometrové rychlosti. Posádka i vůz naštěstí dopadli „do měkkého“ a jedinou újmou byla zmíněná časová ztráta.

Nejbližším soupeřem Donnellyho se tak stal Eamonn Boland, který však v tu chvíli již ztrácel více než tři minuty. Za dvěma vozy WRC se na konci etapy nacházely „tovární“ posádky Mitsubishi Motors UK Guy Wilks a Gywndaf Evans na produkčních lancerech. Podruhé v sezoně musel jejich největší soupeř Mark Higgins kvůli spojení britského a irského šampionátu opustit kokpit vozu WRC, aby mohl sbírat „britské“ body – tentokrát však sériová impreza v barvách Stobartu zůstala stát s pomačkanými plechy na RZ 10.

Během závěrečného dne vyhrál Mikkelsen šest testů, pouze ten nejdelší (stejný, na kterém Nor předchozí den havaroval), opanoval Paul Bird. Komplikace potkaly Donnellyho, jenž po střetu s ptákem musel jet s poškozeným čelním sklem. Wilks hlásil potíže s transmisemi, přesto vyhrál skupinu N a celkovou klasifikaci britského mistrovství. V polovině poslední etapy se s rally rozloučil také „Diggins“, u jehož Toyoty se přehřál motor. Markův mladší bratr odstupoval ze třetí pozice v hodnocení BRC.

Rally Isle Of Man 2007
1.Eugene Donnelly-Paul KielyGB/IRLSubaru Impreza WRC S12A82:16.23,2
2.Eamonn Boland-Francis ReganIRL/GBFord Focus RS WRC 03A8+4:21.6
3.Guy Wilks-Phil PughGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+4:59.2
4.Paul Bird-Andy RichardsonGBSubaru Impreza WRC S9A8+5:03.9
5.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNFord Focus RS WRC 04A8+5:12.5
6.Gwyndaf Evans-Huw LewisGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:45.8
7.James Cullen-Reba GrahamIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+13:19.1
8.Patrick McDermott-Sean HarrisIRLSubaru Impreza WRC S11A8+13:40.0
9.Wyn Humphreys-Ally MackayGBSubaru Impreza WRX STI N12N4+14:20.5
10.Robert Swann-Darren GarrodGBSubaru Impreza WRX STI N12N4+14:21.1

Další informace k Rally Isle Of Man naleznete ZDE

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist