www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Portugal Rally

Domácí jezdec zastínil zahraniční hvězdy

20. března 2006 • 01:45

Úřadující portugalský mistr Armindo Araújo dokázal zvítězit na domácí PT-Rally de Portugal, jednom z podniků honosících se titulem „kandidátský na mistrovství světa “ a porazil tak řadu špičkových zahraničních pilotů.

Portugalci jdou již delší dobu za jasným cílem návratu světového šampionátu do svého regionu. Velké finanční prostředky investují všemi směry, i do kvalitních zahraničních pilotů. Letos se tak představili například ex-tovární jezdec Škody Motorsport Janne Tuohino, vycházející švédská hvězda Patrick Flodin, úspěšný účastník JWRC Urmo Aava či největší estonská hvězda a bývalý jezdec Peugeotu Markko Märtin.

Dvoudenní závod v okolí Algarve ukázal záludnosti portugalského počasí, po oba dny totiž hustě pršelo. Tím byly jasně handicapovány vozy s jedinou poháněnou nápravou. Tomu také napovídají výsledky, kterým dominují produkční vozy.

Svého životního vítězství zde dosáhl Armindo Araújo s Mitsubishi Lancer Evo VIII. Hned od počátku zvolil velice ostré tempo, kterému nestačil žádný ze soupeřů a již po první etapě měl náskok půldruhé minuty na Markko Märtina. V průběhu té druhé si svou pozici bezpečně hlídal a v cíli se pak mohl radovat ze zaslouženého prvenství.

Jediným, kdo alespoň částečně stačil nastolenému tempu Araúja byl estonský pilot Markko Märtin, který se tak objevil na první soutěži po tragické nehodě při Wales Rally GB. Tentokráte využil nabídky pořadatele na start se Subaru Impreza STi, na horké sedadlo spolujezdce usedl David Senior. Na uklouzané trati si udržoval stříbrnou příčku, později však musel z kuriozních důvodů odstoupit. Na desátém kilometru dostal defekt a ztratil spoustu času při jeho výměně. V další části zkoušky pak dostal další defekt, se kterým sice dojel až do cíle, ale protože již neměl k dispozici další rezervu, raději odstoupil.

Souboj o druhé místo tak zůstal na dvou seveřanech se Subaru - Janne Tuohinovi a Patricku Flodinovi. Tuohina zlobily problémy s přehříváním jeho Imprezy STi, v cíli se nakonec radoval zkušenější Tuohino. Na loňského vítěze Daniela Carlssona zbyla až bramborová medaile. Hlavním důvodem byly problémy s transmisí, jeho vůz ztratil trakci, hlavně však fungoval pouze náhon na zadní kola.

Pátou příčku obsadil i u nás ze startu na Barum rally dobře známý Portugalec Miguel Campos, který tentokráte zkoušel své štěstí za volantem čtyřkolového Subaru Impreza STi. První šestku pak uzavíral Estonec Urmo Aava s továrním Suzuki Swift S1600. Na zmoklé a uklouzané trati bylo šesté místo s dvoukolkou asi maximem, za sucha by byl jistě výše. Za zmínku také stojí účast Daniela Sorda, který vezl na svém Citroënu Xsara WRC číslo 0, tedy startoval mimo závod jako předjezdec.

1. Araújo/Ramalho (P, Mitsubishi Lancer Evo VIII)

2. Tuohino/Markkula (FIN, Subaru Impreza STI) +1:17,0

3. Flodin/Anderson (S, Subaru Impreza STI) +1:35,6

4. Carlsson/Andersson (S, Subaru Impreza STI) +3:23,7

5. Campos/Magalhaes (P, Subaru Impreza STI) +4:01,0

6. Aava/Sikk (EE, Suzuki Swift S1600) +8:30,4

7. Peres/Silva (P, Mitsubishi Lancer Evo IX) +14:34,3

8. Magalhaes/Grave (P, Peugeot 206 S1600) +19:04,7

9. Rauam/Kraag (EE, Subaru Impreza STI) +21:53,9

10. Rodrigues/Carvalho (P, Peugeot 206 XS) +24:04,2

-plu-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist