www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Portugal Rally

Ohlasy jezdců po Portugalské rally

20. března 2006 • 05:00

Po nedávné Irské rally se jel o uplynulém víkendu další kandidátský podnik do mistrovství světa - Rally de Portugal. Na start byla pozvána řada zahraničních hvězd, prvenství však překvapivě vybojoval domácí Armindo Araújo.

„S výsledkem jsem maximálně spokojený, pořád tomu ještě nemůžu uvěřit. Hned na začátku první etapy jsem si udělal rozhodující náskok a ten už jsem pak jen kontroloval. Rychlostní zkoušky byly totiž hodně uklouzané, takže jsem jel pomalu. Také na prvním podniku portugalského šampionátu v Casino da Póvoa byly obdobné podmínky, tedy mokro, větrno a místy sníh, takže jsem byl na tomhle povrchu rozjetý. Navíc auto fungovalo bez sebemenších problémů,“ prozradil překvapivý vítěz Araújo.

„Soutěž se nám celkem vydařila. Pořád nevím, kde jsme v první etapě mohli ztratit tolik času, ale jinak jsme spokojeni. Dosáhnout na Arminda jsem neměl šanci, tak jsem se aspoň snažil udržet před Flodinem. V závěru jsem musel jet hodně rychle, ale podařilo se. Myslím si, že kdyby bylo počasí trochu lepší, mohla z toho být perfektní. I přes nepřízeň počasí se však pořadatelům podařilo uspořádat kvalitní soutěž,“ prohlásil v cíli druhý Janne Tuohino.

Bronzový skončil Patrick Flodin, vycházející hvězda země tří korunek. „Jsem strašně rád, že jsem skončil na stupních vítězů. Hlavně první etapa hodně klouzala, nám se navíc podařilo na jedné ze zkoušek trefit kámen a poškodit předek našeho auta, což nás trochu zpomalilo. Ale i tak to byl vynikající souboj s Tuohinem. Získali jsme tu spoustu cenných zkušeností, jen je škoda, že jsme Tuohina neporazili...,“ dodal Švéd.

Suverénní vítězství v rámci skupiny A vybojoval Urmo Aava. „Trať byla strašně uklouzaná, na trati ležela spousta vody. To bylo ideální pro vozy s pohonem na všechna čtyři kola, hodně to bylo i o výkonu motoru. Doufal jsem, že bychom mohli skončit blíž vozům skupiny N a věřím, že za sucha bychom to dokázali, protože zdejší zkoušky by mohly vozům S1600 sedět. Na jedné ze zkoušek jsmě meli defekt, i bez něj bychom však výš nejspíš neskončili,“ prozradil estonský mladík.

Markko Märtin se opět postavil na závodní trať, tentokráte se Subaru Impreza STI. „Strašně moc jsem se těšil na souboj s ostatními pozvanými jezdci. Myslím, že jsme tu měli na to skončit druzí. S novým spolujezdcem a s pro mě neznámým autem za podmínek, které nesnáším, by to bylo maximum. Bohužel, díky defektům se nám to nepodařilo. Počasí bylo skutečně děsivé, pořadatelé však po organizační i bezpečnostní stránce vše zvládli bez problémům. A myslím si, že tyhle zkoušky za sucha by patřily ke skvostům svétového šampionátu,“ řekl Markko Märtin.

Jako předjezdec se představil loňský vítěz juniorského světového šampionátu Dani Sordo, který se představil za volantem Citroënu Xsara WRC. „Zdejší zkoušky znám už z loňského roku, kdy jsem tu jel se S1600, což byla výhoda. A po letošních zkušenostech můžu říct, že jsou vhodné i pro vůz specifikace WRC. Jsou velice rozmanité, mají rychlé i pomalé pasáže. Díky nepřízni počasí byly hodně uklouzané, pořadatelé vše zvládli bez nejmenších problémů,“ prozradil Dani Sordo.

-plu-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist