www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Ulster International Rally

Kris Meeke ovládl domácí Ulster

5. září 2007 • 06:00

V jednoznačné vítězství přeměnil svůj čtvrtý start s vozem WRC v irském asfaltovém mistrovství britský pilot Kris Meeke. Bývalý účastník JWRC vyhrál v Ulster International Rally třináct z celkových šestnácti rychlostních zkoušek a po celou dobu nepustil do čela žádného z konkurentů.

Soutěž byla pro letošek poslední, která kombinovala jak britské, tak irské mistrovství. I proto jeden z favoritů Mark Higgins opět sáhl po produkčním subaru, aby mohl bodovat do obou seriálů. Pro dominujícího Meeka, který opět použil Subaru Impreza WRC S11, se jednalo o prakticky domácí soutěž. „Byla to povedená soutěž, povedený byl celý víkend. Teď už cápu, proč jsou třeba Finové na skandinávských tratích tak rychlí. Cítí se prostě jinak v domácích podmínkách, tak jako já tady na Ulsteru.“

„Pro nás byla tato soutěž trochu zklamáním, ale musíme uznat, že Kris jel prostě skvěle,“ řekl v cíli druhý Euegene Donelly, bojující o již čtvrtý mistrovský titul v řadě. Novým leaderem britského mistrovství se stal Mark Higgins, který má však stále šanci na zisk titulu i v Irsku; Donellymu dýchá na záda pouze s devítibodovou ztrátou.

Jeden z „produkčních“ favoritů Guy Wilks na lanceru deváté evoluce měl v první etapě potíže s turbem a hned z kraje ztratil přes dvě minuty. Na čele se objevil jeho týmový kolega Gwyndaf Evanas, za nimž následovali Mark Higgins (subaru), Phillip Morrow (mitsubishi) a Markův bratr David (Toyota Corolla S2000). Dosavadní leader klasifikace britského seriálu Wyn Humphreys uzavíral „britskou“ pětku nejrychlejších.

Sobotní etapa přinesla pohromu do řad týmu Mitsubishi UK - na úvodním testu druhého dne poslal Evans svůj lancer do příkopy, Wilks pro změnu musel odstoupit kvůli poruše zadního diferenciálu. Do čela se dostal Mark Higgins; jeho bratr „Diggins“ měl o poznání méně štěstí – na RZ 8 se zastavil motor jeho Toyoty.

V irském šampionátu byla situace celkem jasně daná, o tři nejrychlejší posty bojovaly vozy subaru kategorie WRC. O narušení hegemonie japonských vozů se měl postarat norský mladík Andreas Mikkelsen, ten se však tři dny před startem omluvil, jelikož přípravce jeho Fordů Focus WRC nestihl opravit asfaltový speciál, který utrpěl řadu šrámů při předešlé Rally Deutschland.

Ulster International Rally
1.Kris Meeke-Paul NagleGBSubaru Impreza WRC S11A81:54:31.5
2.Eugene Donnelly-Paul KielyGB/IRLSubaru Impreza WRC S12A8+2:42.0
3.Eamonn Boland-Francis ReganIRL/GBSubaru Impreza WRC S12A8+4:44.5
4.Mark Higgins-Rory KennedyGB/IRLSubaru Impreza WRX STI N12N4+5:48.1
5.Gwyndaf Evans-Huw LewisGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+6:34.7
6.Colm Murphy-Ger LoughreyIRLSubaru Impreza WRX STI N12N4+8:57.2
7.Philip Morrow-Simon MorrowGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+11:00.1
8.James Cullen-Reba GrahamIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+11:33.7
9.Conrad Rautenbach-David SeniorZW/GBCitroen C2 S1600A6+12:39.2
10.Sebastian Ling-Aled ReesGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+12:50.6

Další informace k Ulster International Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist