www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Prime Jalta Rally

Dvojnásobně smutná Jalta

20. září 2007 • 10:00

Během minulého víkendu se uskutečnila nejvýznamnější soutěž na Ukrajině, Prime Jalta Rally – jediný asfaltový podnik ukrajinského mistrovství a závod Zóny východní Evropy. I přes svůj lesk se však nad rally vznášel temný háv – při slavnostním startu se minutou ticha uctila památka jednoho z nejlepších pilotů ukrajinské historie Andreje Alexandrova, který zahynul před dvěma týdny při bulharské Rally Sliven. A nečekaně smutný byl i závěr; další minuta se držela za Colina McRae.

Subaru s Alexandrovovým jménem na okně však na startu nechybělo. Závodníci symbolicky přetlačili přes startovní rampu imprezu s nápisem „Připravoval ses na Jaltu, a tak zde startuješ.“ Připomeňme, že Alexandrov před dvěma týdny odjel po třinácti letech do Bulharska, aby tam otestoval asfaltovou specifikaci svého vozu právě před Prime Jalta Rally. O tom, jak tento test skončil, již bylo napsáno mnoho…

Na klikatých asfaltových vložkách v Krymských horách se sešla pestrá mezinárodní konkurence. Kromě těch ukrajinských posádky přijely z Ruska, Gruzie, Běloruska, Litvy, Lotyšska, Uzbekistánu, Švédska a Itálie. Českou republiku reprezentovali Václav Donát s Janem Krečmanem, kteří se svou octavií v poslední době vyrážejí na čím dál vzdálenější výlety do zahraničí. Z Ruska dorazil úřadující mistr své země Alexandr Želudov, z Litvy zase účastník JRC Vilius Rožukas, který tentokrát usedl do Citroënu C2 R2.

Nejvíc testů vyhrál již zmíněný Alexandr Želudov, avšak více než dvouminutová penalizace za zpoždění jej ve finále srazila na konečné třetí místo. Vítězství tak připadlo aktuálnímu mistru Ukrajiny Alexandru Saljukovi, který jednu ze sobotních sekcí odjel bez funkčního předního diferenciálu. Loňský vítěz z Jalty Vladimir Petrenko ztratil necelou minutu a obsadil stříbrnou pozici. Ani české barvy si nevedly zle; Václav Donát nakonec dokončil na celkovém sedmém místě a odvezl si do Čech bronzovou medaili za třetí místo ve skupině A.

Prime Jalta Rally
1.Alexandr Saljuk-Adrian AftanasevUAMitsubishi Lancer Evo IXN42:17:15.5
2.Vladimir Petrenko-Dmitrij JarovenkoUAMitsubishi Lancer Evo IXN4+57.9
3.Alexandr Želudov-Andrej RusovRUSSubaru Impreza WRX STI N12N4+1:54.0
4.Vadim Trutněv-Ivan DanilišynUAVAZ 2110A7+5:28.3
5.Dmitrij Rybak-Sergej KovalUASubaru Impreza WRX STI N12BN4+5:50.3
6.Darius Vilimas-Žilvinas ŽeromskasLTRenault Clio RSA7+6:36.6
7.Václav Donát-Jan KrečmanCZŠkoda OctaviaA7+7:58.7
8.Alexej Janovskij-Vladimir ŠtěrbakovUAVAZ 2112A6+10:21.1
9.Valerij Vartanian-Andrej DymovUAOpel Astra GSiA7+12:27.8
10.Irina Protasova-Leonid ProtasovUASubaru Impreza WRX STIN4+12:35.6

Další informace k Prime Jalta Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.09.2007 11:58
ajaj
Václav Donát je nezmar :-))
toplist