www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Rally Novorossijsk

Rusko: dva se prali, třetí se smál

11. října 2007 • 09:00

„Dva se peru, třetí se směje“ – přesně tímto pořekadlem bylo lze popsat poslední bitvu o titul ruského mistra. Jevgenij Novikov ani Andrej Žigunov, kteří se před posledním dílem šampionátu vyhřívali na čele klasifikace a vzájemně je dělil jediný bod, totiž závěrečný podnik v Novorossijsku nedokončili a z titulu se tak může radovat Jevgenij Vertunov, kterému před touto rally na leadera seriálu chybělo patnáct bodů.

Sedmnáctiletý Novikov vyhrál první čtyři testy, během kterých si vybudoval téměř minutový náskok na Vertunova. Před pátou ze šeti sobotních vložek se však ve žlutém subaru pokazilo palivové čerpadlo a Novikov musel do SupeRally; po etapě mu patřilo jedenácté místo. Ještě hůře dopadl Žigunov, který se kvůli stávkujícímu turbu nedostal ani do cíle druhé vložky. Vertunov tak zaujal pozici nejrychlejšího jezdce a po prvním dni měl náskok 54 sekund před Jevgenijem Aksakovem.

V neděli opět začali úřadovat odpadlíci ze SupeRally – RZ 7 vyhrál před Žigunovem, na další vložce si tito dva pořadí vyměnili. Následující tříkilometrovou speciálku sice vyhrál opět Žigunov, pak ale v jeho lanceru odešla převodovka a bylo definitivně po nadějích. Novikov byl v té chvíli na desátém místě, bohužel v rámci snahy svou pozici vylepšit chyboval, vyletěl z trati a musel skončit. Jedinou nadějí, jak získat titul, bylo čekat, zda Vertunov neudělá chybu a taktéž neodstoupí. Ke smůle nadějného mladíka se tak nestalo a Vertunov tak mohl slavit letošní již jen lehce očekávaný triumf.

„Přestože jsme měli spíše již jen teoretickou šanci na titul, chtěli jsme do této rally jít naplno“ řekl spokojený Jevgenij Vertunov. „Nakonec jsme jej získali, ale popravdě z toho nejsem úplně šťastný, raději bych jej vybojoval v regulérním boji. Když jsem se dozvěděl, že Žeňka Novikov odstoupil, bylo mi docela smutno…“

Rally Novorossijsk
1.Jevgenij Vertunov-Georgij TroškinRUSSubaru Impreza WRX STI N12N41:45:22.4
2.Andrej Lagunov-Sergej GrudinaRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:59.5
3.Jevgenij Aksakov-Alexej AksakovRUSSubaru Impreza WRX STI N12N4+3:23.8
4.Sergej Uspenskij-Marina DanilovaRUSSubaru Impreza WRX STI N12N4+4:36.4
5.Boris Zimin-Jevgenij ŽivoglazovRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:40.4
6.Sergej Akimov-Andrej BosychRUSMitsubishi Lancer Evo VIP12+8:37.0
7.Sergej Ugier-Vladimir AfoninRUSSubaru Impreza WRX STI N10N4+9:28.3
8.Andrej Jevdokimov-Dan ŠčemelRUSMitsubishi Lancer Evo VN4+10:03.0
9.Andrej Vasilijev-Konstantin ŠvecovRUSVAZ 21124-07A6+16:10.4
10.German Formaniuk-Anatolij GorovojRUSVAZ 21083P10+20:46.4

Další informace k Rally Novorossijsk naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist