www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Cyprus Rally

Kyperská rally se sabotáží

17. října 2007 • 09:00

Charalambos Timotheu jedoucí s Mitsubishi Lancer Evo IX vyhrál pětatřicátý ročník soutěže, která se letos spolu s Rajdem Polským uchází o opětovné zařazení do seriálu mistrovství světa – Rally Cyprus. Jako druhý v Limassolu skončil Nasser Al Attiyah, který se tak přiblížil na rozdíl devíti bodů leaderovi blízkovýchodního mistrovství Khalidu Al Qassimimu. Ten na Kypru dojel na „bramborovém“ čtvrtém místě.

Celá rally, která se před honorací rozhodující o zařazení do MS chtěla předvést v co nejlepším světle, však začala skandálem. Úvodní dva testy totiž musely být zrušeny kvůli sabotáži, za kterou stáli členové CMF (Cyprus Motorsport Federation), konkurující oficiální organizaci CAA (Cyprus Automobile Association), uznávané Mezinárodní automobilovou federací. CMF vydává vlastní licence a organizuje vlastní kyperský šampionát, samotná Rally Cyprus ale pod její správou není.

CMF svými vozy zablokovala trať úvodního testu Xyliatos-Spilia. Rychlostní zkoušku se podařilo odblokovat až pomocí policie. Ani RZ 2 nebyla ušetřena – předjezdci na její trať vjeli se zpožděním a ani nedorazili do jejího cíle. Na sedmnáctém kilometru je totiž zastavil čerstvě pokácený strom. Posádky tak odjely zpět do servisu, zpoždění celé rally v tu chvíli nabralo již desítky minut. Tři posádky se rozhodly dále nepokračovat a svou další účast vzdaly. Zbylé dvojice se ale vrhly do již normálně fungující soutěže a nejlíp se v ní dařilo Charalambosovi Timotheu, který vyhrál dva testy a v cíli etapy vedl před Al Attiyahem o 7,8 sekund.

V noci ze soboty na neděli nad středomořským ostrovem sprchlo a rázem se tak změnil charakter pěti zbývajících rychlostních zkoušek. Na třech z nich byl nejrychlejší průběžně vedoucí jezdec, zbylé dvě ovládl Nasser. Toho zbrzdil defekt na RZ 7, kdy ztratil více než minutu a definitivně ztratil šanci ohrozit první místo. Khalid Al Qassimi na RZ 5 urval poloosu a propadl se na osmé místo, v dalším průběhu se však vyšplhal zpět na čtvrtou pozici. Spyros Pavlides doplatil na porouchaný diferenciál své imprezy a s pouze jednou poháněnou nápravou dokončil na sedmém místě.

35. Cyprus Rally
1.Charalambos Timotheou-Pambos LaosCYMitsubishi Lancer Evo IXN43:04:11.1
2.Nasser Al Attiyah-Chris PattersonQ/GBSubaru Impreza WRX STIN4+1:18.7
3.Dimitris Papasavvas-Vangelis XenofontosCYSubaru Impreza WRX STIN4+6:55.9
4.Khalid Al Qassimi-Nicky BeechUAE/GBSubaru Impreza WRX STIN4+7:19.7
5.Amjad Farrah-Nicola ArenaHKJ/IMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:47.9
6.Andreas Tsouloftas-Savvas LaosCYMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:53.0
7.Spyros Pavlides-Denis GiraudetCY/FSubaru Impreza WRX STIN4+11:09.5
8.Pantelis Pamboukka-Leonidas ChristofiCYSubaru Impreza WRX STIN4+12:41.3
9.Michel Saleh-Joseph MattarRLSubaru Impreza WRX STIN4+13:28.4
10.Yazeed Al Rajihi-Steve LancasterKSA/GBSubaru Impreza WRX STIN4+13:45.5

Další informace k Cyprus Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist