www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Saaremaa Rally

Saaremaa: Novikov na střeše a české punto v lese

18. října 2007 • 11:00

Subaru Finest Rally Team někdejšího účastníka MS Markko Märtina opět triumfoval v estonském mistrovství. Po loňské sezoně, kterou dovedl do zdárného konce Martin Rauam, se letos o úspěch nejvíce přičinil dvacetiletý Rainer Aus, vítěz dvou letošních dílů estonského mistrovství. Jeho zatím poslední triumf se odehrál na Saaremaa Rally.

Na startu se objevilo 146 posádek. Jako první však na trať prvních tří vložek vyjel na pozvání organizátorů Harri Rovanperä s lancerem Evo IX označeným jako VIP Car. Mezi skutečnými závodníky se nejvíce dařilo Jevgeniji Novikovi, který si vybudoval na prvních dvou deštěm zmáčených šotolinových vložkách mírný náskok, následující asfaltovou speciálku v ulicích Kuressaare ale „prodal“ a ztratil 15 sekund, takže se před něj dostali Rainer Aus a Janis Vorobjovs.

Sobotní stíhací jízda mladému Rusovi vůbec nevyšla. Hned na úvodní vložce chyboval a bokem narazil do sloupu. Výsledek: více než dvacetisekundová ztráta. Z následujících tří testů Novikov vyhrál dva, na druhém průjezdu RZ Tarita ale opět chyboval, poslal svůj lancer přes střechu a tentokrát přišel o 4,5 minuty. Navigátor Dmitrij Čumak se po této ráně necítil nejlépe a vedoucí posádka skupiny N estonského mistrovství předčasně skončila.

Rainer Aus v impreze N12 byl nejrychlejším pouze na jediném z jedenácti měřených úseků, i to mu však stačilo na vítězství. Příliš se nedařilo dvěma speciálům kategorie S2000. Peugeot Radika Shaymieva dojel na patnáctém místě, o poznání hůře dopadlo punto ze zlínské stáje JM Engineering. To skončilo mezi stromy na RZ 6 poté, co jej Jaan Mölder při premiéře za volantem S2000 neudržel na cestě. Nutno dodat, že Estonec s fiatem nezajížděl zlé časy, do soutěže například vstoupil čtvrtým místem. Bude zajímavé sledovat, jak si pilot povede za volantem tohoto vozu při světové Wales Rally GB.

40. Alexia Saaremaa Rally
1.Rainer Aus-Kristo KraagEESubaru Impreza WRX STIN41:12:08.3
2.Margus Remmak-Urmas RoosimaaEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+6.3
3.Janis Vorobjovs-Guntis ErvaldsLVMitsubishi Lancer Evo IXN4+23.9
4.Ago Ahu-Kalle AhuEESubaru Impreza WRX STIN4+1:15.5
5.Priit Saluri-Indrek LeppEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:15.8
6.Egon Kaur-Simo KoskinenEESubaru Impreza WRX STIN4+1:28.9
7.Margus Murakas-Silver KüttEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:51.1
8.Dans Lescs-Janis ViksnaEEMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:56.4
9.Marko Virkoja-Jaan PöldseppEEMitsubishi Lancer Evo VIIIA8+2:09.7
10.Dominykas Butvilas-Valdas ButvilasLTSubaru Impreza WRX STIN4+2:27.5

Další informace k Saaremaa Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist