www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Toyota Dealer Rally

Drtivý závěr Volkswagenů a smutný Damseux

31. října 2007 • 10:00

Jan Habig a Douglas Judd si zajistili titul letošních mistrů Jihoafrické republiky, když v Gautengu vyhráli závěrečnou Toyota Dealer Rally. Z osmi letošních soutěží Habig vyhrál pouze jedinou, neméně důležitá však byla celkem čtyři druhá místa. Vicemistrem se stal jeho stájový kolega Hergen Fekken rovněž hájící barvy „továrního“ týmu Volkswagen.

Dosavadní leader průběžné klasifikace Serge Damseaux z konkurenční stáje Toyota Castrol letos mířil za svým již jedenáctým mistrovským titulem. Jeho cesta však skončila na RZ 3, kde jeho vůz dostal smyk a mimo trať přišel po nárazu do kořenu o kolo. Damseux tak poněkud nešťastně ukončil svou bohatou a více než pětatřicetiletou jezdeckou kariéru. Štěstí se neusmálo ani na jeho syna Jean-Pierra – jeho Toyota Run-X S2000 se kvůli poruše motoru zastavila už po první zkoušce.

Soutěž nakonec vyhrál Damseuxův týmový kolega Johnny Gemmell, pro něhož byla Toyota Dealer Rally domácí soutěží. Cesta za vítězstvím nebyla jednoduchá – během prvního dne si Gemmell sice vybudoval více než půlminutový náskok, nakonec šel ale nocovat s pouhou dvousekundovou rezervou před druhým Enzo Kuunem.

Sobotní etapa se nesla v duchu zkrácení ze sedmi na pět rychlostních zkoušek. Tento zásah si vyžádaly silné dešťové srážky, které způsobily značné rozbahnění trati. Do promoklého rána se nejlépe probudil Kuun, který okamžitě začal útočit a brzo se ujal vedení. Na předposlední vložce ale musel odstoupit kvůli porouchanému motoru a vedení se tak vrátilo ke Gemmellovi, který nakonec vyhrál čtyři z celkových třinácti testů. Mark Cronje, který si odbýval svou premiéru za volantem Toyoty RunX S2000, se postupně propracoval až na páté místo, na jednom ze sobotních testů ale zapadl do bahna na dlouhých sedmnáct minut a naděje na dobrý výsledek byly ty tam.

Toyota Castrol Team se tedy rozloučil se Sergem Damseauxem, stejně jako s odcházejícím modelem RunX S2000. Od začátku příští sezony bude tým nasazovat dva zbrusu nové exempláře Toyoty Auris S2000. První prototyp se na Toyota Dealer Rally představil v roli předjezdce. Hostující Anthony Taylor s ním v první etapě absolvoval kvůli technickým potížím pouze tři rychlostní vložky, sobotní etapa už ale proběhla bez jakýchkoliv problémů.

Toyota Dealer Rally
1.Johnny Gemmell-Peter MarshZAToyota RunX S2000N42:03:09
2.Jan Habig-Douglas JuddZAVolkswagen Polo Playa S2000N4+2:22
3.Hergen Fekken-Pierre ArriesZAVolkswagen Polo Playa S2000N4+6:53
4.Charl Wilken-Greg GodrichZASubaru Impreza WRX STI N12BN4+7:10
5.Nicholas Ryan-Schalk van HeerdenZASubaru Impreza WRX STI N12BN4+10:14
6.Visser du Plessis-Dave LewkowiczZASubaru Impreza WRX STI N12N4+11:31
7.Jon Williams -Doug WilliamsZAVolkswagen Polo Playa S2000N4+13:38
8.Lola Verlaque-Megan VerlaqueZASubaru Impreza WRX STI N10N4+20:19
9. Chris de Wit-Dean RedelinghuysZAToyota RunX RSiA7+24:48
10.Theuns Joubert-Llewellyn FourieZAVolkswagen PoloA7+27:27

Další informace k Toyota Dealer Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist