www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Rallye du Var

Francouzské asfaltové mistrovství zakončeno skandálem

27. listopadu 2007 • 09:00

Jean-Marie Cuoq na poslední rychlostní zkoušce Rallye du Var přeskočil do té doby vedoucího Patricka Henryho, vyhrál a stal se tak vedle šotolinového šampionátu i mistrem francouzské asfaltové série. Soutěž však provází skandál, který možná bude mít zásadní dohru – Cuoq a několik dalších jezdců bylo načapáno při nepovoleném tréninku, což se zásadně nelíbí hlavnímu sponzorovi šampionátu, olejářské firmě Total.

Mezi přistiženými jezdci byli i Cuoqovi soupeři David Salanon a Patrick Rouillard. Všichni tři dostali před startem symbolickou penalizaci 20 sekund a finanční trest ve výši 160 Euro; Rouillard byl později ze soutěže vyloučen, což umožnilo Ericu Mauffreymu na Peugeotu 306 Maxi získat další prvenství v Tropheé Michelin.

Soutěž zpočátku halil déšť s mlhou. Nejlépe začal David Salanon, který vyhrál pět z prvních šesti vložek. Jeho suverénní jízdu však narušil defekt na nejdelší vložce. Výměna kola dosavadního leadera připravila o čtyři a půl minuty a na první místo se dostal Patrick Henry. Jean-Marie Cuoq v průběhu zcela přepracoval nastavení své „velryby“ a hned vyhrál několik sobotních rychlostních zkoušek. Další den jeho soupeři doplatili na vyčerpaný limit nových pneumatik a museli se spokojit s použitými gumami. Díky tomu se Cuoq postupně přibližoval první příčce a do čela se dostal na poslední chvíli – až na poslední vložce, na které porazil Henryho o 18,4 sekundy.

Přesto se nad Cuoqovým triumfem stahují mračna. „Společnost Total odstoupí ze spolupráce s francouzskou federací, pokud Cuoqovi zůstane titul záskaný v rozporu s pravidly,“ nechal se slyšet Jacques Schittenhelm, odpovědný v Totalu za podporu automobilových rally. „Nechceme dopustit, aby se za těchto podmínek korunovaný mistr postavil do stejné řady šampiónů, do které patří například Jean Ragnotti. Jsme partnerem FFSA od roku 1998, ale v této situaci nechceme ve spolupráci pokračovat. Ale ještě počkáme, jaké kroky federace podnikne.“

Do Porsche 911 po Delecourovi usedl Alex Bengué, bohužel se vůz zastavil na sedmém testu. Mezi početným polem Renaultů Clio R3 byl nejrychlejší Manu Guigou, jenž se po dvou letech vrátil do asfaltové série. Nechyběl Brice Tirabassi s Peugeotem 207 S2000, jenž dlouho hájil celkové páté místo, proražená pneumatika a její výměna ho však seslala na konečné osmé místo. Jeho přímý soupeř Olivier Marty s fiatem odstoupil na předposledním testu.

53. Rallye du Var
1.Jean-Marie Cuoq-David MartyFPeugeot 307 WRCA82:35:41.9
2.Patrick Henry-Magali LombardFPeugeot 307 WRCA8+12.6
3.David Salanon-Céline CombrondeFPeugeot 307 WRCA8+4:49.6
4.Eric Mauffrey-Gaëtan HoussinFPeugeot 306 MaxiA7K+5:28.3
5.Emmanuel Guigou-Eric DomenechFRenault Clio R3A7+8:28.7
6.Cédric Robert-Gerald BedonFRenault Clio R3A7+8:50.9
7.Guillaume Canivenq-Sébastien GrimalFPeugeot 206 RCA7+8:53.1
8.Brice Tirabassi-Fabrice GordonFPeugeot 207 S2000A7S+9:19.3
9.Kris Princen-Bram EelbedeBRenault Clio R3A7+9:35.5
10.Stéphane Cornu-Bertrand LeclercFPeugeot 306 MaxiA7K+9:59.7

Další informace k Rallye du Var naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist