www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rajd Magurski

Leszek Kuzaj zvítězil na Rajdu Magurském

7. února 2008 • 01:00

Přestože nezvítězili v ani jediné rychlostní zkoušce, přesto vkročili Leszek Kuzaj a jeho britský spolujezdec Craig Parry nejlepším možným způsobem do letošního polského šampionátu - vítězstvím. Horkokrevný Kuzaj tentokrát dokázal udržet vůz po celou dobu na cestě a i se starším modelem Imprezy N12 si odnesl nejvíce bodů.

V okolí Gorlice panovalo relativně zimní počasí, letošní Rajd Magurski se tak stal jednou z mála soutěží na celém světě, která se jela z velké části za sněhových podmínek. Na startu se sešlo pouhých dvaačtyřicet posádek v rámci mistrovství Polska, když chyběl obhájce titulu Bryan Bouffier, jehož nový Peugeot 207 S2000 ještě nebyl připraven.

Od úvodních kilometrů všechny překvapil Zbigniew Staniszewski, který začal všem svým soupeřům ujíždět o parník ... až do páté rychlostní zkoušky, kde utopil svůj Lancer Evo IX v hlubokém sněhu a musel skončit. Obdobným způsobem pak v pátek skončili oba čeští zástupci Jaroslav Orsák a Daniel Běhálek, přičemž druhý jmenovaný se ještě dokázal za přispění diváků z příkopy vyhrabat a s velkou časovou ztrátou pokračovat. Po poslední rychlostní zkoušce a umístěním ve druhé polovině výsledkové listiny ukončil pražský pilot své vystoupení odevzdáním jízdního výkazu.

Vraťme se ale zpátky na čelo. Z něj hned na druhém testu odstoupil kvůli poruše převodovky Sebastian Frycz. To Michal Solowow s dlouhou dobu nejrychlejším vozem kategorie S2000 vydržel až do sedmé zkoušky, kde uvařil motor svého Punta a musel odstoupit ze třetí pozice.

Z boje o stříbro tak vypadl jeden z kohoutů, zbyla však trojice Tomasz Kuchar, Mariusz Stec a navrátilec do rally Lukasz Sztuka. Nejhůře z ní dopadl Kuchar, který nejdříve prokoučoval pneumatiky na jedné ze zkoušek, na další mu na třicet vteřin zhasl v zatáčce motor. Ze stříbra se tak po tuhém boji radoval o dvě vteřiny rychlejší Sztuka.

Obdobný souboj se sváděl o bramborovou medaili mezi Kajetanowiczem, Kościuszkem a Kucharem. Nejrychlejší z této trojice bylo nakonec největší překvapení polské sezóny Kajetan Kajetanowicz. Pátý skončil o osm vteřin za ním Michal Kościuszko, který se premiérově představil za volantem mistrovského Peugeotu 207 S2000 z dílen Tagai Racing Team.

Na startu se objevil i třetí exemplář vozu kategorie S2000 - do Fiatu Punto S2000 zlínského JM Engineeringu usedl loňský polský šampion v závodech do vrchu Mariusz Małyszczycki. Ten se při řádné soutěžní premiéře s tímto vozem sžíval celkem rychle a v závěru už dokázal zajíždět celkem slušné časy. V kategorii dvoukolek zvítězil Tomasz Porebski před Radoslawem Typou a Piotrem Maciejewskim.

Dalším dílem polského šampionátu bude o druhém dubnovém víkendu Rajd Krakowski.

Výsledku Rajdu Magurski
1Leszek Kuzaj - Craig ParryPL/GBSubaru Impreza STI N12N41:47:15.8
2Łukasz Sztuka - Łukasz KurzejaPLMitsubishi Lancer Evo IXN4+21.1
3Mariusz Stec - Zbigniew GruszkaPLMitsubishi Lancer Evo IXN4+23.3
4Kajetan Kajetanowicz - Maciej WisławskiPLMitsubishi Lancer Evo IXN4+35.6
5Michał Kościuszko - Maciej SzczepaniakPLPeugeot 207 S2000N4+43.8
6Tomasz Kuchar - Daniel DymurskiPLSubaru Impreza STI N12N4+51.8
7Paweł Dytko - Tomasz DytkoPLMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+1:46.4
8Kamil Butruk - Maciej WilkPLMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+5:12.3
9Mariusz Małyszczycki - Jarosław BaranPLFiat Punto S2000N4+7:18.3
10Zbigniew Staniszewski - Bartłomiej BobaPLMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:54.9

Všechny fotografie z Rajdu Magurski.

Další informace k Rajdu Magurski naleznete ZDE.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist