www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 06 - Start Autó Rallye

Maďarský i slovenský šampionát začne v Egeru

30. března 2006 • 02:00

Již o nadcházejícím víkendu bude na širokých asfaltových tratích zahájen v okolí historického města Eger národní šampionát našich východních sousedů a také mezi fanoušky v posledních letech hodně ceněné mistrovství Maďarska.

Už podhled do seznamu přihlášených posádek na Start Autó Rallye slibuje nevšední podívanou. Na startu se sice neobjeví Pavel Valoušek, který ve stejném termínu testuje v Itálii tovární Swift S1600 či kvůli problémům s financováním Achim Mörtl, Jan Štěpánek či Grzegorz Grzyb, přesto bude nač se dívat.

Největším favoritem bude bezesporu úřadující sedminásobný maďarský šampion a miláček fanoušků Janika Tóth, který opět pojede s vozem francouzské stáje BSA. Tentokráte se však bude jednat o nejnovější specifikaci Peugeotu 307 WRC.

Se stejnou „velrybou“ se měl v kompletním maďarském mistrovství představit také objev loňské sezóny Csaba Spitzmüller. V průběhu března byl však jím toužebně očekávaný vůz prodán jinému zájemci namísto původně plánovaného Grifoneho a tak se „Spici“ znenadání ocitl bez vozu. Pro soutěž v Egeru narychlo sehnal Peugeot 206 WRC od zatím neznámého italského týmu, pro zbytek sezóny však hledá konkurenceschopnější vůz.

Třetím mužem s novějším vozem bude Balázs Benik, který se opět představí za podpory olejářské společnosti OMV. Tentokráte usedne do novějšího Fordu Focus WRC 03 připravovaném zlínskou společností JM Engineering, se kterým na loňské Rally Catalunya úspěšně startoval Mikka Hirvonen.

Čtvrtým kandidátem na titul bude Tamás Túri, který bude opět využívat služeb české stáje Profiko Rally Team. Také on však podlehl přezbrojovací mánii a představí se za volantem Škody Fabie WRC, která v loňském roce brázdila tratě v Irsku s Derekem McGarritym.

Nejen na vozy specifikace WRC je pravověrný fanoušek soutěží zvědavý. Do kategorie S1600 se již v loňském roce vrátil po epizodních zkušenostech s Octavií WRC Róber Bútor. Po dlouhých letech věrnosti značce Citroën však letos usedne do kokpitu Suzuki Ignis S1600. V této kategorii mu budou největšími soupeři Péter Keller a Sasa Ollé se stejnými vozy a z přeloňské Barum rally u nás známý Zsolt Kakuszi s Volkswagenem Polo S1600. Do této kategorie je potřeba přičíst také dva zahraniční hosty, kteří určitě budou chtít hrát prim. Jozef Béreš si do Egeru odskočí mezi dvěma světovými podniky, Emil Triner zase premiérově představí Škodu Fabii Kit Car mimo české území.

Napínavé souboje se očekávají také ve skupině N. K Maďarské špičce Maticsovi, Botkovi či Michnovi se určitě budou chtít zařadit příjemné překvapení Rally Šumava Peter Gavlák, slovenský matador Igor Drotár či naopak mladý talent Michal Riečica.

Na stránce k závodu můžete nalézt všechny potřebné informace. Pokud byste se rozhodli vyrazit do Maďarska, doporučuji nevyrážet na rychlostní zkoušky v blízkosti letiště Mezökövesd, které patří k nudnějším pasážím celé soutěže. Naopak můžu doporučit, kromě konzumace typického egerského vína, návštěvu oblíbených pasáží rychlostních zkoušek v Egeszalóku a Egerbaktě.

Elemér Sági
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.03.2006 10:57
Mara
Pěkně napsané, díky. Určitě tam vyrazíme.
30.03.2006 04:22
maevad
Detail: Fabie Kit Car přeci jela Janner, asi bylo myšleno "mimo český šampionát". :o)
toplist