www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Peno

Mistrovství Ruska: v Penu vítězný Želudov

19. února 2008 • 09:00

Alexandr Želudov, mistr Ruska z roku 2006 jezdící letos pod ukrajinskou licencí, vyhrál druhý podnik ruského mistrovství, Rally Peno. O necelou půlminutu porazil Jevgenij Novikova, který se poprvé představil se svou novou Imprezou N14 z Prodrivu. Novikov se o deset sekund připravil díky předčasnému startu, jezdec pak ale přiznal, že trochu času šlo i na vrub seznamování se s novou technikou.

Novikov se do soutěže přihlásil se svým obvyklým spolujezdcem Dmitrijem Čumakem, kterého ale vzápětí na startovní listině nahradil Jevgenijův strýc Artem Novikov. Nakonec však na sedadle spolujezdce odstartoval přece jen Čumak. Žluté Subaru bylo nejrychlejší na prvním testu, na tom druhém – dlouhém přes 33 km a pro první etapu zároveň posledním – však Želudov skromný náskok Novikova zlikvidoval a soutěž tak měla přes noc hned dva vedoucí jezdce. Ráno se stal největším nepřítelem několika posádek tuhý mráz, své vozy včas nenastartovali mimo jiné Jevgenij Vertunov a Sergej Uspenskij (oba s Imprezami N14 týmu URT). Na úvodní rychlostní zkouškce druhého se dobře vedlo Želudovovi, který se rychle ujal vedení. Na dalších třech ale zatáhl Andrej Žigunov a po RZ 4 se na první místo posunul on. Konec druhé sekce nespatřil ani jeden vůz týmu URT; Uspenskij havaroval a Vertunov kvůli vysoké ztrátě rána vzdal v servisu.

Alexandr Želudov si byl vědom několika chyb, díky kterým přepustil vedení Žigunovovi, a rozhodl se to napravit v poslední sekci. V té vyhrál dvě vložky ze tří; ta zbylá se stala kořistí Alexandra Nikoněnka, továrního jezdce Lady, jenž se ale tentokrát představil s Mitsubishi Lancer Evo IX. Na předposledním testu Želudov ztratil 23 sekund na Žigunova, jehož náskok se tak zvýšil na více než půl minuty. Rally ale končila až v cíli, což si s notnou dávkou hořkosti musel připustit vedoucí jezdec, který na posledním testu ulomil kolo. Podařilo se mu sice soutěž dokončit, velká ztráta jej ale srazila až za stupně vítězů.

Rally Peno
1.Alexandr Želudov-Irina KolomjejčevaRUS/UASubaru Impreza WRX STI N12N41:22:45.8
2.Jevgenij Novikov-Dmitrij ČumakRUSSubaru Impreza WRX STI N14N4+27.9
3.Alexandr Nikoněnko-Anna BušmjeljovovaRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+34.8
4.Andrej Žigunov-Sergej LarensRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+46.8
5.Vjačeslav Prochorov-Vjačeslav AkimovRUSMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:29.6
6.Valerij Gorban-Jevgenij LeonovUAMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:08.0
7.Alexandr Sulimov-Dmitrij JakovčenkoRUSSubaru Impreza WRX STIN4+4:38.6
8.Timofjej Vorobjev-Dmitrij SapjeginRUSMitsubishi Lancer Evo VIIN4+4:51.9
9.Sergej Aliasov-Anatolij DudkoRUSSubaru Impreza WRX STIP12+4:53.0
10.Stanislav Travnikov-Konstantin SamuščijaRUSMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+6:12.0

Další informace k Rally Peno naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist