www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Tess Rally

Tess Rally: Rumunské mistrovství vede Fin Miettinen

11. března 2008 • 01:00

Minulý víkend se otevřelo letošní mistrovství Rumunska. Na Tess Rally v okolí Brašova byl nejrychlejší finský host Jarkko Miettinen jedoucí s Lancerem Evo IX. Seveřan porazil o titěrné tři desetiny sekundy Claudia Davida, který jel se stejným vozem vypůjčeným z maďarské stáje Top Cars.

Rally začala páteční speciálkou na stadionu v Brašově, kterou navštívilo přes tři tisíce lidí. Nejrychlejší tam byl Constantin Aur, který se i přes své prohlášení z konce loňského roku, podle kterého už nechtěl startovat na žádné rumunské soutěži bez patronace FIA, opět objevil v mistrovství pořádaném konkurenční automobilovou organizací FRAS. Sobotní ranní vložky přes noc zmokly, což nejvíce sedlo Danu Girtofanovi, který se posunul do čela už po RZ 2. Na další vložce se ale úřadující rumunský mistr propadl za Davida, do nejrychlejší trojky se posunul Jarkko Miettinen.

Následující dva nejdelší testy, které oba dosahovaly bezmála třicetikilometrové délky, byly zrušeny kvůli trati zablokované porouchaným kamionem. Po přeskupení v centru soutěže posádky vyrazily rovnou na poslední dvě vložky. Miettinen zariskoval volbou pneumatik, slicky ho ale nakonec posunuly do čela. Claudiu David na posledním testu sice ztrátu stáhl o 2,3 sekundy, nakonec mu ale do zlata chyběly další tři desetiny. Třetí skončil s několikasekundovým odstupem Dan Girtofan, který ale pozdě vyjel ze závěrečného servisu a na jeho konto putovala desetisekundová penalizace. Od sestupu ze stupňů vítězů jej zachránily dvě desetiny sekundy, které jej dělily od Marca Tempestiniho s novým Subaru Impreza STi 2008. Ve skupině A byl nejrychlejší Adrian Raspopa se Suzuki Ignis S1600 zlínského Sparrow Racingu; dojel dvanáctý celkově.

„Z vítězství mám velkou radost. Naším cílem byly stupně vítězů, ale nakonec to vyšlo na výbornou,“ řekl v cíli Jarkko Miettinen. „Ze začátku jsem byl hodně nervózní, protože vložky pro mě byly nové. Překvapivě hodně těžká byla volba pneumatik, která nám ale vyšla na výbornou. Je to skvělý vstup do mistrovství, rád bych takto zajížděl i na dalších asfaltových podnicích.“

„Prohráli jsme tuto krátkou rally o zlomek sekundy,“ řekl celkově druhý Claudiu David. „Hodně jsme zvolnili na předposlední vložce v místě, kde byl tající sníh, to asi rozhodlo. Do budoucna budeme ještě muset zapracovat na nastavení auta.“

Tess Rally
1.Jarkko Miettinen-Mikko LukkaFINMitsubishi Lancer Evo IXN427:44.6
2.Claudiu David-Mihaela BeldieROMitsubishi Lancer Evo IXN4+0.3
3.Dan Girtofan-Adrian BergheaROSubaru Impreza WRX STiN4+13.2
4.Marco Tempestini-Dorin PulpeaI/ROSubaru Impreza WRX STiN4+13.4
5.Gergő Szabo-Zoltan KohlerHMitsubishi Lancer Evo IXN4+23.2
6.Constantin Aur-Anton AvramROMitsubishi Lancer Evo IXN4+27.8
7.Bogdan Marisca-Sebastian ItuROSubaru Impreza WRX STIN4+28.3
8.Manuel Mihalache-Janos SoosROMitsubishi Lancer Evo IXN4+29.6
9.Valentin Porcisteanu-Dan DobreROMitsubishi Lancer Evo VIIN4+45.0
10.Mihai Leu-Karoly BorbelyROMitsubishi Lancer Evo IXN4+50.7

Další informace k Tess Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist