www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally Argentina (PCWRC)

První den Argentiny pohromou pro Ford

29. března 2008 • 11:00

Čtvrtečním slavnostním startem v Córdobě začal další díl mistrovství světa, jihoamerická Rally Argentina. Její první etapa měla na pátečním programu celkem devět rychlostních zkoušek. Pořadí mezi jezdci se tentokrát měnilo nezvykle často, velkou měrou se o to postaralo nevlídné deštivé počasí.

Vůbec prvním odstoupeným byl P-G Andersson od Suzuki. Tomu nejprve před shakedownem ve vichřici spadlý stan poškodil jeho SX4 WRC, která se už na testovací zkoušce opět nevyvarovala technických problémů. Hydraulika a posléze také elektronika Švédovi neumožnily odstartovat do RZ 1. Tam naopak nejlepších podmínek a nerozježděné trati využil Mikko Hirvonen, který druhému Jari-Mattimu Latvalovi ze stejné stáje nadělil téměř padesát sekund! Neobvykle výhodné první startovní pozice využil Mikko i na „dvojce“, kde už jej ale soupeři - zejména Sébastien Loeb – nepustili do většího trháku. Stěžejní byl ale kotrmelec Latvaly, který strávil dlouhých devět minut mimo trať. Jeho vůz nebyl výrazně poškozen, o čemž svědčí vyhraná následující vložka, průběžné druhé místo ale bylo nenávratně ztraceno.

Dalším zlomovým okamžikem byla zejména pro Ford pátá zkouška, kde doposud vedoucí Hirvonen trefil kámen a s poškozeným zavěšením musel svůj focus odstavit, podobně dopadl i Henning Solberg ze Stobartu. Od tohoto momentu je situace na špici stabilizovaná, mezi jezdci už se začaly vytvářet poměrně velké rozestupy. Na čelo se tedy posunul Loeb, za ním jsou díky stabilním výkonům srovnáni oba jezdci Subaru v pořadí Chris Atkinson a Petter Solberg. Na čtvrté místo se v průběhu druhé poloviny prokousal Gigi Galli, který se posunul před Sorda a nyní je jen pár sekund za třetím Solbergem. Díky několika nejrychlejším časům se dokázal Latvala vrátit do první desítky, před druhým dnem je osmý.

O dvě místa za ním je nejrychlejší produkční čtyřkolka v PCWRC, vedená Rakušanem Andreasem Aignerem. Ten se do vedení dostal po druhé rychlostní zkoušce, když přeskočil Toshihira Araie, a od té chvíle už první místo mezi „enky“ nepustil. Dopředu se dostal také Marcos Ligato, který se po Araiově odstoupení posunul na druhé místo. Jako na houpačce byly výkony Patrika Sandella, jenž první den začínal až ze sedmnáctého místa mezi jezdci PCWRC. I díky vyhrané RZ 5 se postupně dostal na dvanácté místo, rychlé časy ale střídaly jezdecké chyby. Šťastně neprobíhá Argentina ani pro Martina Prokopa, jediného Čecha ve startovním poli. Z dvanácté pozice se probojoval až do nejrychlejší pětky, na RZ 7 ale přišla mechanická závada na kole a Martin tak musel do SupeRally.

Druhý den Rally Argentina má na programu celkem deset rychlostních zkoušek o souhrnné délce 156 kilometrů.

Další informace o jihoamerické soutěži naleznete ZDE

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist