www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally Argentina (PCWRC)

Argentina: Druhý den horší prvního

29. března 2008 • 23:20

Spíše nepovedenou parodii na rally či latinskoamerickou frašku než skutečnou soutěž seriálu mistrovství světa FIA v rally připomíná dosavadní průběh letošní Argentinské rally. Ze špičky startovního pole totiž po dnešní druhé etapě zbylo definitivně pouhé torzo v podobě čtveřice vozů, která může hovořit o regulérních výkonech na trati.

Ve vedení stále figuruje Sebastien Loeb, který si nicméně musí hlídat záda před dvojicí 'honicích psů' v podobě pilotů týmu Subaru WRT. Ti si dnes prohodili své pozice, když se na druhou příčku před Chrise Atkinsona posunul Petter Solberg. Nor si dnes konečně místo již u něj obvyklých nářků na techniku svoji Imprezu WRC nemohl vynachválit a stabilně zajížděl výborné časy.

Čtvrté místo patří po druhém dni dvojce Citroenu Danimu Sordovi, který ztrácí na vedoucího Loeba tři a půl minuty. Páté místo Conrada Rautenbacha je při vší úctě k mladému Jihoafričanovi spíše výsměchem a ukázkou současného žalostného stavu prestižního rally šampionátu, neboť Rautenbach ztrácí na úřadujícího mistra světa již osmnáct minut.

Pokud by včera na konci dne někdo tvrdil, že Mikko Hirvonen bude dnes šestý absolutně, asi by ho většina lidí považovala za méně příčetného, jenomže jednička Fordu se nakonec po včerejším výpadku díky problémům ostatních jezdců nakonec dokázala vrátit na solidně bodovanou pozici.

Další příčka v absolutní klasifikaci tak už patří vedoucímu muži produkčních vozů, kterým je i nadále mladík Andreas Aigner. Vytáhlý Rakušan dnes spíše kontroloval svou pozici a soustředil se zejména na vlastní bezchybnou jízdu, zatímco za jeho zády se odehrával lítý souboj o druhou příčku v PWRC mezi Sebastianem Beltránem a Nasserem Al-Attiyahem. V závěru dne měl nakonec navrch druhý jmenovaný, ale je jasné, že zítra nás čeká v produkčních vozech ještě dost zajímavého.

Letošní Argentinská rally bude definitivně znamenat černou můru pro značku Ford. Po včerejších odstoupeních Latvaly a Hirvonena dnes Latvala opět musel předčasně z kola ven, když po problémech se startérem následně nasbíral tak velkou penalizaci, že nemohl dále pokračovat. Galliho Focus WRC se na RZ 13 změnil v dýmovnici a italský rychlík skončil následně v servisu s poškozenou elektroinstalací. O moc déle nevydržel ve hře ani Matthew Wilson, který skončil o dvě zkoušky později. O mnoho více štěstí pak opětovně neměli piloti továrních vozů Suzuki SX4 WRC.

Po včerejším odstoupení se díky SupeRally vrátil do soutěže jediný český zástupce Martin Prokop. Ten dnes zajížděl průměrné časy v rámci PWRC a po dnešku nakonec figuruje těsně za poslední bodovanou pozicí, tedy na devátém místě.

Poslední den Argentinské rally má na programu pouhé tři rychlostní testy, úvodní z nich, notoricky známá Mina Clavero, startuje ve 14:13 SELČ. Vítěze rally bychom měli společně znát okolo páté hodiny odpoledne.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist