www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally Argentina (PCWRC)

Argentina: Tango pro Loeba, smuteční marš pro Solberga

30. března 2008 • 18:00

Ani poslední den letošní Argentinské rally, čtvrtého podniku mistrovství světa FIA 2008 v automobilových soutěžích, se neobešel bez dramatických momentů. Tím nejvýraznějším, který z pohledu výsledných časů zasáhl do již beztak zdecimované výsledkové listiny, bylo odstoupení průběžně druhého Pettera Solberga na úvodním testu závěrečného dne.

Norova modrá Impreza WRC definitivně 'dodýchala' na RZ 19 pro celkové selhání elektrického systému a Petter tak opět nezlomil prokletí svých nevýrazných výsledků z poslední doby. Přesto si však zaslouží uznání, především za výkony, které předváděl na trati soutěže v sobotu.

Pro celkové prvenství si tak dojel relativně v klidu a nikým neohrožován Sébastien Loeb. Slovo 'relativně' však bylo opravdu na místě, neboť na trati dnes panovaly opravdu kruté podmínky, se kterými by se lépe vyrovnaly vozy kategorie off-road než čistokrevné soutěžní speciály a samotný Loeb označil situaci za nebezpečnou.

Nástrahami v podobě vody, kluzkého bláta a mlhy se nakonec úspěšně probil druhý Chris Atkinson a alespoň on tak dokázal udržet dobrou náladu v táboře týmu Subaru WRT. Připravenost týmu Citroën na náročnou soutěž demonstroval třetím místem Daniel Sordó a úspěch francouzské značky podtrhl nečekaným čtvrtým místem a tím pádem i největším dosavadním životním úspěchem Conrad Rautenbach.

Po pátečních problémech stejně tak nečekané páté místo Mikko Hirvonena je nakonec alespoň částečnou satisfakcí pro značku Ford, jejíž vozy tentokráte propadly, zejména kvůli množství technických potíží, které pronásledovaly především soukromé jezdce na Focusech WRC. Za Finem nakonec skončili ve výsledcích na šesté a sedmé příčce jeho 'značkoví' kolegové Villagra a Galli, ovšem každý z tohoto trojlístku ztratil na vítězného Loeba více než 25 minut.

Desítku nejlepších uzavřely v Argentině produkční vozy. Andreas Aigner si dnes dokázal pohlídat své vedení a kromě prvenství v PCWRC si připsal bod do celkové klasifikace MS jezdců. Přesto pro něj soutěž skončila bolestivě, když na RZ 20 po nárazu na kámen dostal silný úder příčkou volantu do ruky.

Očekávaný a ostře sledovaný souboj o druhé místo v PCWRC mezi Nasserem Al-Attiyahem a Sebastianem Beltránem nakonec rozhodla technická závada Attiyahovy Imprezy na RZ 20. Pro třetí místo v produkčních vozech a desáté absolutně si tak nakonec dojel Jari Ketomaa, který určitě sám takový výsledek nečekal.

O možnost šesté příčky v celkové klasifikace PCWRC se nakonec připravil vlastní chybou Martin Prokop, když pro něj vyjetí z trati na závěrečné superspeciálce mělo za následek zhruba patnáctivteřinovou ztrátu a na šestého Farraha mu tak nakonec chyběly 3.4 vteřiny.

Seriál MS FIA rally 2008 pokračuje za tři týdny, přesněji 24. - 27. dubna 2008, když je premiérově do tohoto šampionátu zařazena Jordánská rally. Na rozdíl od Argentinské rally, kde bojovaly o body produkční vozy, se budou její výsledky započítávat do juniorského mistrovství světa.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist