www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Start Autó Rallye Eger

Maďarský Eger ovládli Benik a Béreš

11. dubna 2008 • 09:00

I přes dlahu na poraněné pravé ruce dokázal Balász Benik vyhrát Rallye Eger, úvodní díl jak maďarského, tak nově i slovenského šampionátu. Jezdec na Fordu Focus WRC03 v barvách nového sponzora Euronics nakonec vyhrál čtyři rychlostní zkoušky ze čtrnácti. Klasifikaci slovenského mistrovství opanoval Jozef Béreš junior, jenž dojel jako pátý celkově.

Úvodní test asfaltové soutěže vyhrál s doslova šíleným rychlostním průměrem přes 148 km/h Frigyes Turán jedoucí poprvé s „velrybou“ z francouzského Bozianu. Po RZ 2 se ale do čela dostal Benik, který tam zůstal až do cíle. Už zkraje soutěže skončil polský jezdec Grzegorz Grzyb, jenž si v Egeru odbýval svou premiéru za volantem Grande Punta S2000. Na zablácené a mokré trati však udělal chybu, opustil trať, snažil se marně vyhrabat z příkopy a díky tomu spálil spojku a poškodil rychlostní skříň. O jeho předčasném konci tak bylo rozhodnuto. Po prvním dni byl celkově devátý náš Jarek Orsák, který díky rozjetosti z Valašky sváděl boj o vedení ve skupině N s domácím matadorem „Asim“. Celkové druhé místo za Benikem překvapivě patřilo Tamási Turimu, který místo avízované Fabie WRC přijel se stařičkou Corollou.

I druhý den přinesl náročné a rychlé vložky, bohužel už na té deváté se musel s průběžným stříbrem rozloučit Turi; na jeho toyotě se porouchala elektronika. Jeho místo nakonec zaujal Csaba Spitzmüller, kterému se podařilo přivézt z Anglie jedinečný Lancer WRC05; s rudým speciálem vyhrál čtyři poslední zkoušky v řadě a po předposlední RZ se dostal před Turána. Na nezměněné páté pozici skončil Béreš, jedoucí s fiatem zapůjčeným z italské stáje D'Ambra; exemplář z JM Engineeringu totiž dorazil kvůli lodní dopravě z Mexické rally ze zpožděním. Ani na pozici Jarka Orsáka se nic nezměnilo; kromě druhého místa mezi „enky“ mu nyní patří i stejná pozice v klasifikaci slovenského mistrovství, kde jej následuje třetí Igor Drotár s Octávií WRC.

Start Auto Rallye Eger
1.Balázs Benik-Jozsef LukácsHFord Focus RS WRC03A81:29.46,8
2.Csaba Spitzmüller-Miklos KazárHMitsubishi Lancer WRC05A8+41,1
3.Frigyes Turán-Kalmán BenicsHPeugeot 307 WRCA8+56,3
4.Norbert Herczig-Zoltan CsököHSubaru Impreza WRC S9A8+1.27,6
5.Jozef Bérešjr.-Robert MüllerSKFiat Punto Abarth S2000S2000+3.19,9
6.Lászlo Vizin-Gábor ZsirosHSubaru Impreza WRC S8A8+3.44,3
7.Asi-Zsuzsa PikoHMitsubishi Lancer Evo IXN4+4.18,6
8.Krisztian Hideg-István KérekHMitsubishi Lancer Evo VIA8+4.47,5
9.Jaroslav Orsák-Karel VajíkCZMitsubishi Lancer Evo IXN4+4.57,0
10.Igor Drotár-Vladimír BánociSKŠkoda Octavia WRCA8+5.14,3

Další informace k Rallye Eger naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist