www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Raliul Banatului Resita

Fin Miettinen na čele rumunského mistrovství

16. dubna 2008 • 07:00

Jarkko Miettinen navázal na svůj úspěch z Tess Rally, když o minulém víkendu vyhrál i další díl rumunského mistrovství, Raliul Banatului Montan. Fin během soutěže sice vyhrál jen dvě zkoušky z celkových dvanácti, přesto jej v cíli dělilo od druhého Marca Tempestiniho na nové impreze více než tři čtvrtě minuty.

Rychlostní zkoušky byly vytýčeny na pouhých dvou úsecích v horách jižně od Resity, hostitelského města Raliul Banatului. Z počátku vedl Alex Pitigoi na Fordu Focus WRC 01, který vyhrál tři úvodní vložky. Po závěrečném pátečním testu byl však jeho náskok velice hubený, druhý Miettinen ztrácel pouze půl sekundy. Spokojenost ale musela určitě vládnout v bukurešťské firmě Colina Motors, která připravuje jak Pitiogiho ford, tak Miettinenovo mitsu. Smůlu měl Claudiou David, který už na RZ 1 urval poloosu, na poslední vložce dne navíc přišel o třetí a pátý převodový stupeň. Kuriozitou prvního dne bylo stádo krav, které na trati druhé vložky přibrzdilo prakticky celou šičku.

První sobotní test přinesl zpestřující prvek v podobě deště. Dan Girtofan ihned se svým subaru vykroužil hodiny, na samotném čele však i nadále pokračovala velice těsná bitva. Hned zkraje se do čela dostal Miettinen, pilot WRC ale vzápětí vyhrál RZ 7 a vrátil se do vedení; svým způsobem si za to Fin mohl sám, když si nedobře zpočítal zásoby paliva a ke konci sekce musel zvolnit. Na RZ 9 havaroval Bogdan Marisca, nedařilo se ani dalšímu jezdci s novým STI; „Tempesta“ špatně vybral pneumatiky a v druhé sekci tak hodně ztratil. Ani druhý den neměl Claudiu David bez problémů, v sobotu se mu přehříval motor. Své si užil i Maďar Gergö Szabo, kterému v převodovce zůstala zaseknutá trojka; přesto dokázal zajet nejlepší čas na závěrečné vložce. Jarkko Miettinen se opět – a teď už definitivně – podíval do čela po RZ 9, když největšímu konkurentovi začal zlobit jeho ford; Pitiogi se nakonec propadl až na osmé místo.

Raliul Banatului Resita
1.Jarkko Miettinen-Mikko LukkaFINMitsubishi Lancer Evo IXN41:27:56.5
2.Marco Tempestini-Dorin PulpeaI/ROSubaru Impreza WRX STI 2008N4+45.5
3.Dan Girtofan-Adrian BergheaROSubaru Impreza WRX STIN4+1:17.1
4.Manuel Mihalache-Janos SoosROMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:22.2
5.Gergö Szabo-Zoltan KohlerHMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:29.4
6.Valentin Porcisteanu-Dan DobreROMitsubishi Lancer Evo VIIN4+1:48.9
7.Catalin Cismaru-Gabriel LazarROMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:07.6
8.Alexandru Pitigoi-Botond CsomortaniROFord Focus RS WRC 01H+2:26.2
9.Constantin Aur-Anton AvramROMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:55.0
10.Daniel Ungur-Petru JucanROSubaru Impreza WRX STI 2008N4+3:42.5

Další informace k Raliul Banatului naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist