www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Pirelli International Rally

Pirelli Int. Rally plně v moci Wilkse

22. dubna 2008 • 09:00

Úřadující britský mistr Guy Wilks vyhrál Pirelli International Rally, zahajovací podnik letošního ostrovního mistrovství, stylem start-cíl. Jeho mitsubishi bylo nejrychlejší na dvanácti ze třinácti rychlostních zkoušek v legendárním severoanglickém regionu Kielder Forest. Již padesátá sezona britského seriálu opět přivítala řadu zahraničních jezdců, v cíli se do první desítky vešli tři.

Wilks měl raketový nástup do soutěže; na úvodních čtyřech vložkách, které se odehrávaly za tmy, si vybudoval náskok 24 sekund na druhého Juhu Hänninena. Ten druhý den navíc vyrobil hodiny a ztratil tak další čas, jeho ztráta se v mžiku vyšplhala až k minutě. Brzy po startu rally obdržel Mark Higgins startující s MG S2000 Sport dvacetisekundovou penalizaci za zdržení způsobené odstraňováním netěsnosti motoru, rychle se ale probojoval na třetí místo. Nicméně později musel kvůli poruše pohonné jednotky odstoupit a klan Higginsů tak v rally hájil již jen Markův mladší bratr David. Ten při premiéře s Imprezou STi N14 dojel na celkovém třetím místě, jeho největším soupeřem byl Wilksův stájový kolega Philip Morrow.

Jezdec britského Ralliartu se v pátek nemohl dostat do tempa, tvrdě ale útočil během druhého dne, dokud jej nepostihly potíže s převodovkou. Nakonec tedy skončil jako čtvrtý, útok pátého Patrika Flodina se nakonec nekonal kvůli ztrátě výkonu u Švédova subaru. Aktuální mistr Evropy Simon Jean-Joseph v rámci své třídy jasně ovládl prvních devět rychlostních zkoušek, pak ale po těžkém dopadu na kámen za jedním ze skoků uvolnil místo pohárovým Fiestám ST, které vyhrál Joakim Nyman ze Švédska.

Juho Hänninen byl v cíli docela zklamaný: „Je to podruhé, co jsem strtoval v britském mistrovství a podruhé, co mě porazil Guy Wilks...“ Jediným nepříjemným okamžikem šotolinové soutěže byla velká nehoda historického Porsche 911 řízeného Jimmym McRae, který skončil v nemocnici se zlomeným zápěstím a hrudní kostí. Přesto jezdec celou událost komentoval s úsměvem na tváři: „Loni jsme ten skok jeli s Escortem naplno. Holt Carrera je asi o dost rychlejší!“

Pirelli International Rally
1.Guy Wilks-Phil PughGBMitsubishi Lancer Evo IXN41:31:32.9
2.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:05.5
3.David Higgins-Ieuan ThomasGBSubaru Impreza WRX STI N14N4+2:40.8
4.Phillip Morrow-Daniel BarrittGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:48.2
5.Patrik Flodin-Göran BergstenSSubaru Impreza WRX STI N11N4+3:32.8
6.Stuart Jones-Andy BullGBMG S2000 SportN4+3:55.9
7.Eyvind Bynildsen-Maria AnderssonN/SMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:17.1
8.Jonathan Greer-Jonny HartGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+6:42.4
9.Wyn Humphreys-Robert FaggGBSubaru Impreza WRX STI N12N4+7:34.3
10.James Wozencroft-Chris RidgeGBSubaru Impreza WRX STI N11N4+9:14.8

Další informace k Pirelli International Rally naleznete ZDE.

Martin Holmes; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist