www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Pearl of Africa Uganda Rally

Perlu Afriky ovládl Jamie Whyte

6. května 2008 • 03:00

Po Johnnym Gemmellovi a Conradu Rautenbachovi se Jamie Whyte stal třetím jezdcem v historii, který vyhrál Pearl of Africa, ugandskou rally zařazenou do mistrovství Afriky. Jezdec ze Zimbabwe se dostal do vedení až na poslední rychlostní zkoušce poté, co Japonec Hideaki Miyoshi prorazil pneumatiku.

Novou Imprezu STI 2008 přivezl Emmanuel Katto; mechanici stáje Tommi Mäkinen Racing byli osobně přítomni v Kambale. Pětadvacetiletý Jon Williams přivezl z Jihoafrické republiky Polo S2000, se kterým později vyhrál oba průjezdy diváckou speciálkou v Lubiře; před zraky dvaceti tisíci diváky si vybudoval náskok 5,7 s na Miyoshiho a 10,1 sekundy na Katta.

Sobotní téměř čtyři sta kilometrů dlouhou etapu dokončilo celkem čtrnáct posádek; byly mezi nimi i tři pilotky - Lola Verlaque (5.), Rose Lwakataka (9.) a Susan Muwonge (12). Až do poslední zkoušky se na špici drželi domácí jezdci Riyaz Kurji a Emmanuel Kato, Ani jednomu však nebylo přáno spatřit cíl prvního dne. Katto vyletěl z trati a poškodil na novém subaru zavěšení, Kurjiho vyřadil porouchaný motor na přejezdu. Etapu tak nakonec vyhrál Hideaki Miyoshi s více než dvouminutovým náskokem na Jasem Mangatem.

V další části rally se Munovi Singhovi povedlo přiblížit Miyoshimu na rozdíl 40 sekund, přehřívající se motor jej ale nakonec srazil na konečné třetí místo. Jak už bylo řečeno v úvodu, defekt odsunul Japonce na druhé místo, čímž zopakoval loňský výsledek. Vítězství si z Ugandy při své první účasti na této rally tedy nakonec odvezl Jamie Whyte. Jas Mangat dojel do cíle jako čtvrtý, následně byl ale vyloučen za přijetí cizí pomoci. Post nejlepšího domácího jezdce vybojovala Rose Lwakataka, manželka aktuálního ugandského mistra Ponsiana Lwakataky.

Pearl of Africa - Uganda Rally
1.Jamie Whyte-Phil ArchenoulZWSubaru Impreza WRX STIN42:39:05
2.Hideaki Miyoshi-Hakaru IchinoJMitsubishi Lancer Evo IXN4+33
3.Muna Singh-David SihokaZSubaru Impreza WRX STIN4+1:14
4.Jon Williams-Pierre ArriesZAVolkswagen Polo S2000N4+6:14
5.Alfir Khan-Tinu KhanEAKSubaru Impreza WRXN4+11:43
6.Don Smith-Sony SmithEAKSubaru Impreza WRX STIN4+20:54
7.Rose Lwakataka-Geoge SemakulaEAUSubaru Impreza WRXN4+34:34
8.Ashraf Ahmed-Musa NsubugaEAUSubaru Impreza WRXN4+57:54
9.Peter Horsey-Alex HorseyEAUToyota Corolla RSiN4+1:03:15
10.Susan Muwonge-Edmond KyeyuneEAUSubaru Impreza WRXN4+1:54:18

Další informace k Uganda Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist