www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Althofen-Kärnten Rallye 2008

V Althofenu kraloval Kramer (+ fotogalerie)

22. května 2008 • 18:50

Také u našich jižních sousedů o uplynulém víkendu pokračoval šampionát jednodenních soutěží svým druhým dílem. Dalším podnikem seriálu Austrian Rallye Challenge byla Jacques Lemans Althofen-Kärnten Rallye s centrem v Althofenu, konající se nedaleko rakousko-slovinských hranic. Na start této obtížné soutěže, jedoucí se na mimořádně členitých a technických tratích v podhůří Alp, se postavilo celkem 55 posádek ze čtyř evropských států. Kromě domácího Rakouska, Chorvatska a Německa měla své zastoupení ve startovní listině i Česká republika, kterou reprezentovala posádka Eddy Schlager – Harald Gottlieb.

Po pátečním slavnostním zahájení, kde všem účastníkům požehnal místní farář, se začínalo závodit v sobotu po deváté hodině, kdy se účastníci vydali na trať první sekce soutěže. Famózně do soutěže vstoupil místní Alfred Kramer, který se svým Lancerem Evo VI, patřícím do třídy D9, přidělil druhému Chorvatu Crnojevičovi půl minutový obklad, což znamenalo úctyhodnou převahu více než dvou sekund na jeden „ostrý“ kilometr „erzety“. Nejrychlejší byl i na následujících dvou testech a jedinou porážku první poloviny soutěže si připsal na čtvrté vložce, kde dostal defekt pneumatiky a z vítězství se zde radoval Crnojevič. V souboji o stříbro se na druhém testu blýskl vynikajícím časem loňský vítěz této soutěže Markus Huber s Lancerem třetí evoluce. Rakušan, českým fanouškům známý ze svého loňského startu na Eurostroj rally Tišnov, porazil všechny s výjimkou Kramera a naznačil svůj potenciál do dalšího průběhu závodu. Za letmým cílem druhé zkoušky však skončil mimo trať a nadějně rozjetý závod musel opustit. Na čele se tak zformovalo pořadí první Kramer, druhý Crnojevič a třetí Schlager. Toto pořadí vydrželo i po opakovaných průjezdech prvních dvou testů, po nichž následovala více než hodinová servisní přestávka. V servisu měli napilno především mechanici Eurostroj Rallye Teamu, neboť Eddymu Schlagerovi šel motor jeho Lanceru sedmé evoluce na tři válce a rovněž z převodovky se ozývaly hrozné zvuky. Výměna převodovky se naštěstí mechanikům podařila v limitu a český reprezentant tak mohl pokračovat v soutěži.

V průběhu druhé půle soutěže již k žádným změnám na čele výsledkové listiny nedošlo. Úvodní převážně asfaltový test měl v obou průjezdech pořadí Kramer, Crnojevič, Schlager, při dvojím průjezdu polookruhu nad Althofenem, kde se posádky musely vyrovnávat i s větším podílem šotoliny, zazářil Schlager a dvakrát skončil druhý za Kramerem. Ze suverénního prvenství se tedy radoval Alfred Kramer, který na druhého Sinišu Crnojeviče najel v součtu skoro dvě minuty. Bronz si i přes řadu technických problémů připsal český reprezentant Eddy Schlager, jenž dojel do cíle po dlouhých sedmi měsících. Na rampě nechyběl ani druhý vůz českého týmu Eurostroj (Mitsubishi Lancer EVO IX), který Andreas Mörtl přivezl do cíle na dvanácté příčce.

Mezi účastníky seriálu Austrian Rallye Challenge v okolí Althofenu triumfoval Reinhard Mitterauer, startující s Toyotou Celica 4WD, který dojel v absolutním pořadí na solidní páté příčce. Smůlu měl naopak vítěz úvodního podniku letošní challenge ve Weissenbachu Reinhold Kopf. Ten začínal ze slušného sedmého místa absolutně a druhého mezi účastníky šampionátu, ale v průběhu závodu jej technické problémy srazily až na patnácté místo konečných výsledků. Prvenství v tabulce ARC mu však přesto zůstalo.

Dalším podnikem Austrian Rallye Challenge bude o prvním červnovém víkendu moravská Eurostroj rally Tišnov, kde rakouské posádky změří své síly i s početným množstvím domácích dvojic.

Althofen-Kärnten Rallye
1.Alfred Kramer-Siegmund SapplAMitsubishi Lancer Evo 6.5D91:05:52.7
2.Siniša Crnojevič-Martina MaretičHRMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:50.3
3.Eddy Schlager-Harald GottliebCZMitsubishi Lancer Evo VIIA8+2:48.9
4.Peter Schuhmacher-Günther BaumgartnerAMitsubishi Carisma GTN4+5:29.2
5.Reinhard Mitterauer-Erwin HeiglAToyota Celica GT4H13+6:44.1
6.Heinz Leitgeb-Martin BodnerARenault Clio RSN3+6:54.6
7.Hannes Pink-Udo ButolloALancia Delta HF IntegraleH13+7:09.7
8.Horst Eder-Walter SchuenAPeugeot 206 RCA7+7:27.2
9.Rene Unterweger-Andreas GleissnerARenault Clio 16VH12+7:28.9
10.Kurt Jabornig-Sonja Miriam SchlintlAPeugeot 205 GTIH12+7:46.9

Fotogalerie z Althofen-Kärnten Rallye od Jiřího Dokulila.

Další informace k Althofen-Kärnten Rallye naleznete ZDE.

Text a foto: Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist