www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - South Swedish Rally

Flodinova anabáze na South Swedish Rally

5. června 2008 • 07:00

Mats Jonsson prodloužil svou rekordní statistiku v počtu triumfů na severské South Swedish Rally. Nyní jich má na svém kontě osm, zatímco druhý v pořadí Stig Blomqvist zde vyhrál čtyřikrát. Padesátiletý pilot z Edsvalli se letos dočkal prvenství poprvé od roku 2000.

Švédské mistrovství se kvůli několika odloženým soutěžím dočkalo svého zahájení až letos v květnu. Ze startovní rampy v Ljungby sjelo 108 posádek, z toho sedm z nich disponovalo vozy WRC. Patrik Flodin, který na této rally zvítězil již dvakrát, tentokrát usedl do Corolla WRC, se kterou byl nejrychlejší na první vložce. Vedl i po druhém testu, pak se ale na voze objevily potíže s převodovkou a s tím související jezdecká chyba znamenala čtyřicetisekundovou ztrátu. Na RZ 4 byl Flodin opět nejrychlejší, nicméně první den zakončil až na sedmém místě, 43 sekund za Robinem Sandbergem, který i přes pozici prvního na trati dokázal za volantem produkčního lanceru držet krok s vozy WRC.

Mats Jonsson se dostal do vedení po prvním sobotním testu. Flodin zajel nejrychleji čas na dalších dvou vložkách a posunul se na páté místo, v následujícím servisu ale odstoupil kvůli poruše hydrauliky; z činnosti byly vyřazeny diferenciály a posilovač řízení. Problémy ale trápily i další jezdce - Dick Wicksell se potýkal se zlobivými brzdami, Jonas Wigren se stávkujícím motorem svého focusu. S brzdami bojoval i vítěz South Swedish Rally z roku 2005 Oscar Svedlund. Po páteční etapě mu patřilo čtvrté místo ve třídě, po druhém dni, ve kterém testoval různá nastavení, se posunul na třetí pozici. Jeho stájový kolega Hasse Gustaffson byl vyloučen z osmého místa, třetí - dámská - posádka Subaru Swedish Dealer Teamu ve složení Ramona Karlsson . Miriam Walfridsson uzavřela první „produkční“ desítku. Aktuální mistr Evropy Simon Jean-Joseph si při dalším promo-startu s Citroënem C2 R2 Max připsal celkově patnácté místo a čtvrté ve třídě A6.

South Swedish Rally
1.Mats Jonsson-Johnny JohanssonSFord Escort WRCA81:28:22.9
2.Jonas Wigren-Jon MagnussonSFord Focus WRCA8+50.9
3.Robin Sandberg-Pecka SvenssonSMitsubishi Lancer Evo IXN4+51.7
4.Jimmy Joge-Oscar JohanssonSMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:08.2
5.Oscar Svedlund-Björn NilssonSSubaru Impreza STIN4+2:29.0
6.Hans-Erik Weng-Anders FredrikssonSMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+3:05.6
7.Andreas Magnusson-Henrik HulterskogSMitsubishi Lancer Evo IXN4+3:19.9
8.Markus Hällbo-Lars GustafssonSMitsubishi Lancer Evo IXN4+3:20.0
9.Joachim Carlström-Jörgen NormanSMitsubishi Lancer Evo VIIN4+3:30.2
10.Dick Wicksell-Niklas FranssonSSubaru Impreza WRC S5A8+3:51.6

Další informace k South Swedish Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist