www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Jim Clark Rally

Eamonn Boland vybojoval další asfaltový triumf

6. června 2008 • 04:00

Eamonnu Bolandovi jde Impreza WRC S12 evidentně k duhu, s tímto vozem totiž dokázal vybojovat už třetí vítězství v irském asfaltovém mistrovství v řadě. Tento seriál tentokrát zavítal do Velké Británie, kde se jela tradiční jim Clark Memorial Rally. Boland tam vyhrál šest z celkových patnácti rychlostních zkoušek a celkově byl rychlejší o čtyři sekundy před druhým Timem McNultym. Ten ale dodatečně obdržel patnáctiminutovou penalizaci za porušení pravidel týkajících se pneumatik a propadl se až na jedenácté místo.

Kromě irského šampionátu byla skotská soutěž zařazena i do mistrovství Velké Británie. Asi největším smolařem se hned zkraje stal Robert Swann poprvé startující s novou Imprezou STI N14; během prvních dvou vložek měl tři defekty a jeho ztráta postupně vyrostla až na dvanáct minut. Čtvrtá vložka byla přerušena kvůli požáru lancera úřadujícího britského mistra Guye Wilkse, který tak musel odstoupit z průběžného třetího místa. Za všechno mohla prasklá poloosa, která přetrhla přívod paliva do motoru. Své mitsubishi hasil i Phillip Morrow, který ještě předtím na RZ 1 dělal kotrmelec. David Higgins poškodil chladič své Imprezy STI N14 při dopadu na jednom ze skoků.

Po první části rally byl v čele Tim McNulty startující v Jim Clark Rally po čtyřleté pauze. Na druhého Bolanda měl náskok 23 sekund, třetí Gareth MacHale ztrácel dalších 50 sekund. Klasifikaci BRC vedli bratři Higginsové, konkrétně Mark na starší Impreze N11 před Davidem. Start Jones, jenž na Jim Clark Rally poprvé startoval s MG S2000 Sport na asfaltu, ztrácel 23 sekund na „Digginse“.

V neděli Boland zaútočil na vedoucí pozici. Vyhrál čtyři vložky v řadě a po RZ 15 se dostal do čela. Pomohl mu i McNultyho zhaslý motor v jednom z pracáků. Poslední vložku vyhrál Gareth MacHale. Jeho brat Aaron odpadl po zlomení tyče řízení po tvrdém doskoku. Poslední vložka byla pohromou pro nové imprezy. Robert Swann poslal svůj vůz po skoku přes střechu, v Higginsově subaru zase začal zlobit diferenciál. Pilot ztratil okolo minuty, to ovšem stačilo, aby se před něj dostal Jones. Nic se ale nezměnilo na pozici Marka Higginse. Ten v subaru týmu TEG Sport zastoupil Patrika Flodina;startoval na domácí South Swedish Rally;a i přes starší datum narození vozu dokázal potřetí v řadě ovládnout na Jim Clark Rally klasifikaci britského mistrovství.

Jim Clark Memorial Rally
1.Eamonn Boland-Damien MorrisseyIRLSubaru Impreza WRC S12BA82:03:30.1
2.Gareth MacHale-Brian MurphyIRLFord Focus RS WRC 06A8+56.9
3.Mark Higgins-Rory KennedyGB/IRLSubaru Impreza WRX STI N11N4+4:26.9
4.Stuart Jones-Andy BullGBMG S2000 SportN4+6:52.9
5.David Higgins-Ieuan ThomasGBSubaru Impreza WRX STI N14N4+7:34.6
6.James Wozencroft-Chris RidgeGBSubaru Impreza WRX STI N12N4+9:31.0
7.Jonathan Greer-Jonny HartIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+9:50.1
8.Kevin Kelleher-Martin KelleherIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+11:21.4
9.Wyn Humphreys-Robert FaggGBSubaru Impreza WRX STI N12N4+14:26.6
10.Adam Gould-Sebastian MarshallGBRenault Clio S1600A6+14:56.7

Další informace ke Jim Clark Memorial Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist