www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally of Turkey (PCWRC)

Ford uzavře první polovinu sezony WRC 2008 v Turecku

10. června 2008 • 08:00

První polovina letošního vzrušujícího šampionátu WRC 2008 se chýlí ke svému závěru. BP Ford Abu Dhabi se společně s ostatními továrními a soukromými týmy vydává potřetí během pěti týdnů do rozpálené oblasti Středozemního moře. Turecká rally (12. – 15. června) je osmým podnikem patnáctidílného kalendáře a po ní čekají MS v rally zasloužené prázdniny.

Do tureckých hor přijíždí tým BP Ford Abu Dhabi v silné pozici. V průběžné tabulce hodnocení značek si drží na prvním místě dvoubodový náskok, Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen jsou s Focusem RS WRC o jeden bod druzí v šampionátu jezdců. Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila figurují se stejným vozem na prozatímní čtvrté příčce.

Turecká rally si v náročnosti podmínek jen stěží zadá s Rally Acropolis, která se jela před dvěma týdny a kterou zúčastnění označili za vůbec nejdrsnější řeckou soutěž posledních let. Přesto se ani v Anatolských horách vysoko nad jižním letoviskem Kemer nedají očekávat jednoduché tratě. Vzhledem k vyšší nadmořské výšce (kolem 1800 metrů) nebudou teploty na měřených úsecích tak vysoké, což se příznivě odrazí na nižším namáhání motorů, transmisí a převodovek. V servisní zóně na břehu moře se však teploty vyšplhají jistě přes 30°C.

Zatáčkovité horské cesty mají jílovité podloží, ze kterého se během prvních průjezdu vozů uvolňují kameny. Zejména odpolední sekce proto budou klást velké nároky na odolnost vozů a pneumatik. Předpověď sice slibuje počasí beze srážek, ale minulé ročníky ukázaly, jak snadno se nad oblast soutěže přižene nečekaný liják a co s povrchem tratí udělá. Jíl na cestách se rychle promění v mazlavé bláto a v ideální stopě stojí ve vyjetých kolejích voda, ukrývající velké kameny.

Hirvonen startoval v Turecku již třikrát a nejlépe se umístil v roce 2006, kdy dojel jako druhý. „Tahle soutěž je hodně podobná Řecku,“ říká sedmadvacetiletý Fin. „Povrch je tvrdý a cesty jsou poměrně široké. Některé úseky mohou být náročné pro pneumatiky, ale problém by určitě nastal, kdyby začalo pršet. Před dvěma lety se spustil liják těsně před soutěží a tratě se rychle změnily v bahenní lázeň.“

„Pevně doufám, že bude skutečně sucho, protože v tom případě bude mít v pátek Sebastien Loeb jako první startující horší podmínky. Dvě soutěže jsem se teď s tímhle faktem trápil já a jsem zvědav, jak se s tím popasuje on. Pro mě je lepší tato situace, kdy jsem o jeden bod za ním, ale mám lepší pozici na startu. Je to výhodnější, než být o jeden bod před ním,“ dodává Hirvonen.

Latvala má na svém kontě pouze jeden turecký start v roce 2004. Přesto si nemyslí, že by ho nedostatečná zkušenost měla brzdit v jeho úsilí. „Možná nebudu schopen atakovat soupeře tak jako v Itálii a v Řecku, protože tu nemám tolik zkušeností, ale možná mi to i trochu pomůže. Když nepojedu tak zběsile, budu si lépe hlídat hladké průjezdy erzetami. Mým cílem jsou stupně vítězů a pokud nebudu mít na boj o vítězství, bude to pro mne zklamání,“ říká třiadvacetiletý Fin.

„Cesty nejsou tak tvrdé a kamenité, mají měkčí složení a to umožňuje, aby se volně ležící kameny odsouvaly mimo stopu. I tak to ale bude pro auta těžké. Tratě jsou poměrně pomalé a technické. Na druhou stranu je na nich dost místa a jsou širší. Raději bych jel na suchu, protože Turecko je za mokra hodně těžké. V Itálii i v Řecku jsem byl spokojený se svou rychlostí. V Řecku jsem se navíc naučil jet naplno za dobrých podmínek a trochu zvolnit, když si to stav trati vyžaduje,“ dodává Latvala.

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist