www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally of Turkey (PCWRC)

Ford vybojoval v Turecku první a druhé místo

15. června 2008 • 22:00

Skvělá taktika týmu BP-Ford Abu Dhabi rozhodla o výsledcích osmého podniku šampionátu WRC 2008. Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen vybojovali v Turecké rally s Focusem RS WRC své druhé letošní vítězství a vrátili se s tříbodovým náskokem zpátky do čela průběžné tabulky šampionátu jezdců. Týmoví kolegové Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila dojeli do cíle se ztrátou pouhých 7,9 sekundy druzí. Díky dvojnásobnému vítězství zvýšil Ford svůj náskok ve vedení šampionátu značek na devět bodů.

Maximální bodový zisk z Turecka měl pro Ford dvojnásobnou důležitost. Bylo to po sté, kdy „modrý ovál“ bodoval nepřetržitě v řadě za sebou. Takovýto rekord se nepodařil žádnému jinému týmu v celé historii šampionátu, sahající až do roku 1973.

Jezdci týmu BP-Ford Abu Dhabi ovládli již první etapu Turecké rally. Ještě před závěrem dne jim patřila první a druhá pozice, která by znamenala nevýhodu první a druhé startovní pozice do rychlostních zkoušek druhého dne. Hirvonen i Latvala se proto rozhodli na posledních metrech závěrečného měřeného úseku zpomalit a uvolnit vedoucí pozice soupeřům. Na ty pak zbyla nepříjemná povinnost čistit zaprášené horské rychlostní zkoušky od šotoliny a kamení. Oba Finové mohli těžit z výhody čistší a rychlejší ideální stopy.

Hned v sobotu se finské duo Fordu vrátilo do vedení a snažilo se vybudovat co možná největší náskok před svým hlavním rivalem Sebastienem Loebem, kterému připadla nevděčná role „čističe trati“. Ve stejné pozici se ocitli Hirvonen s Latvalou během dnešní závěrečné etapy, ale i přes ztížené podmínky se jim podařilo udržet Francouze za svými zády.

Šťastný Hirvonen popisuje víkend jako 'úžasný'. „Slíbil jsem Malcolmovi, že až pojedeme na mou domácí soutěž do Finska, budu ve vedení šampionátu a svůj slib jsem splnil. Byl to neuvěřitelně těžký víkend pro posádky, auta i pneumatiky. Měli jsme skvělou bitvu s Jari-Mattim a jsem rád, že jsem ji vyhrál. Na vítězství už byl nejvyšší čas, protože v Řecku jsme se trochu trápili a náš úspěch je perfektně načasovaný. Porazit čtyřnásobného mistra světa v přímém souboji je také krásný pocit,“ říká.

„Naše taktika vyšla velmi dobře a já jsem nepanikařil, když jsem dnes ráno vyrážel na trať jako první. Je to můj nejlepší výsledek, protože je podpořen tak velkým úsilím celého týmu. Na poslední erzetě jsem byl hodně nervózní a jel jsem zvlášť opatrně, abych šetřil pneumatiky. Zdá se, že ve druhé polovině sezony nás čeká vzrušující souboj o titul mistra světa. Teď už ale chci být doma a hrát si se svými syny,“ dodává sedmadvacetiletý Hirvonen, kterému nebylo po celý víkend dobře a nemohl jíst.

Latvala je spokojený se svým druhým místem, i když ví, že doháněl téměř minutovou ztrátu kvůli dvěma pátečním defektům. „Chtěl jsem tu dojet na stupních vítězů, takže jsem potěšený, že jsem nakonec bojoval o vítězství. Neměl jsem moc zkušeností s místními tratěmi, ale nebyl to vážný problém, jak jsem předpokládal. Naše taktizování bylo velkým riskem, ale dobrým rozhodnutím. Učil jsem se tu jet užší stopu a na poslední erzetě jsem v první polovině šetřil pneumatiky, což se nakonec vyplatilo. Opět se mi podařilo upevnit si sebevědomí,“ říká.

Ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi Malcolm Wilson převzal za celý tým cenu Abu Dhabi Spirit of the Rally Award a předal ji předsedovi představenstva evropského Fordu Lewisi Boothovi, který se na celý víkend proměnil v nadšeného diváka. „Zvítězila tu taktika a naši dva mladí jezdci se svého úkolu zhostili na jedničku. Obětovat nějaký čas v pátek bylo odvážné rozhodnutí, ale nakonec se ukázalo jako správné. Jsem hrdý jak na jezdce, tak na celý tým. Díky jim všem jsme zakončili první polovinu sezony skvělým způsobem. Mikko předvedl jízdu svého života a pro nás je fantastické být před letní přestávkou ve vedení obou šampionátů. Lepších dnů než dnešek příliš není,“ říká Wilson.

Ředitel motorsportu evropského Fordu Mark Deans dodává: „Vybojovat sto bodovaných umístění v řadě za sebou je úctyhodný výkon, protože WRC je nejtěžší kategorií motoristického sportu pro vozy se základem v sériové produkci. Takovýto výsledek vyžaduje kombinaci rychlosti, síly a odolnosti Focusu RS, ale také skvělé výkony jezdců za jeho volantem. Pro tým to byl perfektní víkend, stejně jako pro Ford, který měl šest vozů v desítce nejlepších.“

Šampionát WRC nyní čeká letní přestávka. Dalším podnikem bude ve dnech 31. července – 3. srpna Finská rally. Základnou šotolinové soutěže bude Jyväskylä.

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist