www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Keski-Uusima Ralli

Nestor Mikkonen diktoval tempo v Keravě

18. června 2008 • 09:00

Jarmo Mikkonen ovládl první šotolinový podnik letošního mistrovství Finska. Na Keski-Uusima Ralli s centrem v Keravě vyhrál celkem tři vložky z osmi, což mu stačilo na ovládnutí čtvrtého dílu letošního finského šampionátu. Jako třetí dokončil Jari Ketomaa, který s Imprezou STI TMR08 porazil konkurenty na mitsubishi a prodral se tak na průběžnou vedoucí pozici v hodnocení skupiny N.

Jussi Välimäki do soutěže nově nastoupil jako oficiální jezdec pneumatikářské firmy Hankook, navíc změnil navigátora, když na sedadle spolujezdce nahradil Jarkka Kalliolepa Risto Pietiläinen. Välimäkiho sice během rally zdržely potíže s motorem, který měl problémy zejména na dlouhých vložkách, nicméně i tak se jezdec po dokončení soutěže na třetím místě ve třídě dostal na vedoucí pozici celého mistrovství. Dosavadní lídr Ari Vihavainen v okolí Keravy sice vyhrál dvě vložky, na RZ 2 ale prorazil kolo a téměř šestiminutová ztráta ve finále znamenala až jedenácté místo ve třídě.

Ve skupině N vedl po první vložce Juha Salo, počínaje RZ 2 ale „produkční“ klasifikaci vládl Ketomaa, jenž později zajel pět nejrychlejších časů. Salo měl od druhé vložky potíže s transmisemi. Po zimních podnicích vyměnil Kristian Sohlberg kvůli nedostatku financí zlínské Punto S2000 za produkční lancer, se kterým nakonec dojel pátý celkově a třetí v rámci skupiny N. „Spolu s týmem Tommi Mäkinen Racing jsme udělali velký krok ve vývoji nového subaru,“; řekl v cíli jezdec týmu Subaru Dealer Team Finland Jari Ketomaa. „Měli jsme několik úspěšných testů v Itálii, Rumunsku a i doma ve Finsku. Tato soutěž byla naprosto bez problémů, impreza se po rychlých šotolinových tratích vodí skutečně dobře.“

Nejrychlejším zahraničním pilotem byl nakonec Aaron Burkart, jenž se svým Citroënem C2 S1600 v rámci přípravy na srpnovou Rally Finland dojel jako 31. celkově a devátý v rámci třídy A6. Radik Shaymijev dojel s Peugeotem 207 S2000 jako šestatřicátý.

Keski-Uusima Ralli
1.Jarmo Mikkonen-Hannu ErvastoFINPeugeot 206 WRCA834:13.5
2.Jukka Hiltunen-Jarkko KalliolepoFINFord Focus RS WRC 03A8+14.4
3.Jari Ketomaa-Miika TeiskonenFINSubaru Impreza WRX STI N14N4+25.4
4.Kosti Katajamäki-Lasse HirvijärviFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+35.3
5.Kristian Sohlberg-Peter FlythströmFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+37.1
6.Matti Rantanen-Jan LönegrenFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+51.6
7.Marko Kakko-Tuomo HannonenFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+57.4
8.Kalle Pinomäki-Matti KaskinenFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:00.7
9.Juha Salo-Mika StenbergFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:16.9
10.Jussi Välimäki-Risto PietiläinenFINMitsubishi Lancer Evo VIIIA8+1:19.5

Další informace ke Keski-Uusima Ralli naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist