www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Cebia Rally Pelhřimov - Memoriál T. Vojtěcha

Pelhřimovská nedokončená

8. srpna 2008 • 13:30

Sezóna sprintů se o uplynulém víkendu přehoupla do své druhé poloviny. Pátým podnikem letošního kalendáře byla Cebia Rally Pelhřimov - Memoriál Tomáše Vojtěcha. Na juniorskou posádku Královéhradeckého Rally Klubu Jakub Urban - Jiří Švec v ní čekalo devět rychlostních zkoušek.

Celý sprint měl 70 ostrých kilometrů, jak vypadaly tratě v Pelhřimově? „Abych pravdu řekl, moc se mi nelíbily. Bylo tam několik nádherných úseků, samé trojky, čtyřky, ale pak vždy přišla hrozně rychlá část. Tyto rychlé části jednoznačně převládaly,“ říká o tratích Jakub.

Taktiku, se kterou nastupovala posádka do závodu, přibližuje Jirka: „Respekt hned na úvod vzbuzoval rychlý šotolinový úsek v první RZ, proto jsme ho projeli ve vší opatrnosti, ostatně jako celou zkoušku. Na čase to bylo znát, časy však byly v Pelhřimově to poslední, co jsme chtěli sledovat. Po boudě na Kopné jsme hlavně nechtěli udělat jakoukoliv zbytečnou chybu, takže jsme hodlali v rozvážném tempu pokračovat i v dalším průběhu soutěže. Obzvláště, když byl povrch prvních testů po ranním dešti stále ještě vlhký.“

Po bezproblémovém průběhu úvodní rychlostní zkoušky se kluci vydali vstříc následující RZ. Na přejezdu k ní však jejich Polo najednou začalo 'ztrácet kvalty'. Na posádku v té době čekaly ještě tři rychlostní zkoušky a poměrně dlouhé přejezdy mezi nimi. Bylo tedy jasné, že dojet až do poledního servisu nebude vůbec snadné. „Druhou zkoušku se nám podařilo projet, Jakub však 'lovil' kvalty s čím dál většími problémy. Před třetí RZ jsme se proto pokusili závadu alespoň provizorně opravit, ovšem naše snažení nebylo bohužel úspěšné. Krátce po startu RZ 3 nám tak nezbylo, než Polo odstavit a krátit si čekání na otevření tratě sledováním účastníků Rallye Vysočinou,“ líčí předčasný konec v soutěži Jirka.

Příčinu problémů a následného odstoupení pak popisuje Jakub: „Na vině byla vzpěra převodovky, ulomila se, takže začaly vypadávat kvalty a nakonec i přes naši snahu šla zařadit jenom jednička. To bylo v době, kdy jsme byli nejdál od servisu, takže dojetí nebylo možné. Nejhorší na tom je, že táta objednal novou vzpěru a zjistili jsme, že na té staré chyběl jeden svár a držela jen na jednom bodu. Hodně mě to mrzí, po Kopné jsme si museli pěkně máknout a stálo nás to velké úsilí, hlavně tátu, který vše financuje a ještě i v pátek do večera dodělával auto.“

Poslední dvě soutěže tak byly pro kluky opravdu zakleté. Co bude následovat v srpnu? „Moc se těším na Prachatice. Pokud táta sežene spolujezdce, tak tam pojedeme oba. Co se tamních tratí týče, loni se mi tam moc líbilo, jsou tam velmi technické tratě, ale hlavní bude se učit a dovézt v pořádku auta i sebe a hlavně se svézt, jelikož jsme nadšenci,“ komentuje Jakub.

„Na závěr bychom oba chtěli poděkovat všem, kteří se na opravě auta v tak krátkém čase podíleli, hlavně tátovi, který to odnesl nejvíce,“ uzavírá Jakub.

Posádku Královéhradeckého rally klubu podporují firmy FILTR ZEOS s.r.o., MONTS s.r.o., KOVOLAK PROFI s.r.o., Autoopravna ZÁKOUTSKÝ a VITAMÍN - velkoobchod elektro, kterým tímto za podporu děkujeme.

-pr- ; foto: David Jeřábek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist