www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Rallye Príncipe de Asturias

Valdovými následovníky jsou Torlasco a Vallejo

8. září 2008 • 11:00

Po zlínské Barum rally, kde byl zástupcem BF Goodrich Drivers Team domácí Pavel Valoušek, se krátce po sobě hlasovalo ve Španělsku a Itálii o pilotech pro zářiové Rallye Principe Asturias a Rallye Sanremo. Vítězi národních kol se stali Andrea Torlasco a Sergio Vallejo.

Do italského dílu se přihlásilo rekordních 133 účastníků, vítězem se stal tak trochu překvapivě nepříliš známý Andrea Torlasco. Čtyřiadvacetiletý pilot vstoupil do rally před šesti lety, v úvodu své kariéry se soustředil na pohárové závody vozů Mazda a posléze Renault.

Velká část jeho kariéry je spojena s fancouzskými vozy s kosočtvercem ve znaku. Dlouhá léta jezdil s Renaultem Clio Sport ve třídě N3, v loňském roce pak usedl do modernějšího Renaultu Clio R3, se kterým se zúčastnil italského poháru stejnojmenných vozů Letos přestoupil do Clia S1600 a hned se zařadil mezi nejrychlejší jezdce této kategorie v rámci italského šampionátu.

Také ve Španělsku nezvítězil ani jeden z favorizované dvojice Xavier Pons - Jesús Puras. Zatímco druhý zmíněný se ani nedostal do finálové pětice, bývalý tovární jezdec Subaru a Citroënu Pons dostal pouhé dva hlasy.

Vítězem se tak stal jednačtyřicetiletý Sergio Vallejo. Ten začal jezdit již v roce 1985, když jeho premiérovým autem byl Fiat Panda. Hned posléze však přestoupil na francouzské vozy a v různých typech Peugeotů a Citroënů se potloukal až do roku 2000.

V tom totiž přesedl do Fiatu Punto S1600, ve které společně se svým stálým navigátorem - bratrem Diegem Vallejem, dosáhl největších úspěchů - účastnil se mistrovství světa v rámci poháru S1600 (tehdejší předchůdce JWRC), v roce 2003 se pak stal vicemistrem Španělska. V roce 2006 si vyzkoušel Renault Clio S1600, od loňského roku pak bojuje o titul za volantem exotického Porsche 997 GT3.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist