www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Pirelli Shootout

Podrobnosti k Pirelli shootoutu

11. září 2008 • 12:00

Poté, co se italská pneumatikářská firma Pirelli stala výhradním dodavatelem gum pro mistrovství světa, dohodla se společně s mezinárodní federací na ambiciózním projektu pro „své“ mistrovství světa Ten je primárně určen pro rozvoj nadějných jezdců mladších 27 let, kteří se letos zúčastní některého z kontinentálních seriálů FIA.

Projekt byl poprvé představen v Paříži počátkem roku na zasedání Mezinárodní automobilové federace, která spolu s Pirelli do celé akce investuje během následujících tří let ohromnou sumu šesti a půl miliónu Euro.

Dva jezdci z mistrovství Evropy, jeden z blízkovýchodního seriálu, jeden z Asijsko-pacifického poháru a jeden z mistrovství Afriky budou vybráni, aby v sezoně 2009 absolvovali s produkčním vozem nebo speciálem S2000 šest podniků seriálu PC WRC. Pro každou posádku bude na všech rally vyhrazena podpora ve výši cca 60 000 Euro.

Již byly zveřejněny základní podmínky projektu v Evropě. V letošním roce se uskuteční tzv. Pirelli Shootout. Na konci října (takticky v termínu Rally Japan i konkurenční Rallye du Valais) se v Rakousku v okolí Freistadtu uskuteční mini závod, který rozhodne o dvojici jezdců, které v nadcházející sezóně Pirelli podpoří.

Do soutěže každá národní autorita, která pořádá soutěž mistrovství světa nebo mistrovství Evropy (+ protekční Rakousko jakožto pořadatelská země) nominuje svého jezdce. Tato devatenáctka jezdců se pak zúčastní se svým vozem dvou asfaltových rychlostních zkoušek (každá se pojede třikrát).

Servis bude umístěn tradičně v okolí Messehalle ve Freistadtu, přímo v ní pak bude doprovodný program. Zájemci o návštěvu servisní zóny a Messehalle zaplatí vstupné 5 Euro na den, za oficiální program pak zaplatí 7 Euro.

Už se objevují první jména nominovaná národními autoritami. Zvolení jezdci však zatím bortí původně plánovaný smysl celého projektu, protože všichni z nich jsou schopni (a dokonce již financují) kompletní sezóny v MS. Za Rakousko je nominován Andreas Aigner, za Portugalsko Bernardo Sousa, za Polsko po velkých zákulisních bojích nakonec Michal Kościuszko, za Norsko pak účastník letošní Bohemie Sveinung Bieltvedt.

Veškeré informace k Pirelli Star Driver

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
11.09.2008 15:08
Pluto - moderátor
Teď vážně - na té akci v Rakousku neshledávám z diváckého hlediska nic zajímavého. Jít si stoupnout na tři průjezdy devatenácti jezdců na různorodých vozech, tohle by mě fakt nelákalo. Radši pěkný boj ve Švýcarsku nebo zasněžený Vsetín :o)
11.09.2008 15:06
Pluto - moderátor
Já bych jel radši na Valais :o)
11.09.2008 14:14
Plhus
Každopádně by tam mohla být zajímavá sešlost světových pilotů!! Zase aby člověk přemýšlel,jestli se vypravit na Vsetín dobo do "Fryštáku"...:-)
11.09.2008 14:03
Mirekfric
A za Finsko Jarkko Nikara.
11.09.2008 14:02
Mirekfric
Za Irsko Keith Cronin.

PS Ty zkoušky nejsou obě asfaltové. jedna je ze 3/4 šotolinová. Ostatně i tak je to divné, když PWRC se jede na šotolině...
toplist