www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally of Turkey (PCWRC)

Patrik Sandell o Acropolis a Turecku exkluzivně pro AutoSport.CZ

20. července 2008 • 15:00

Pouť světového šampionátu produkčních vozů pokračovala pokračovala červnovými závody na extrémně rozbitých tratích v Turecku a Řecku. Závodu se zúčastnil také Patrik Sandell, který se posléze podělil o své dojmy se čtenáři AutoSportu.CZ.

„Bylo to historicky poprvé, co jsem se vydal na legendární Rally Acropolis. Žádné překvapení se nekonalo, bylo to zhruba takové, jak jsem čekal. Jenom ta trať byla místy hodně rozbitá. Mistrovství světa v automobilových soutěžích by mělo být komplexní, proto by se v něm měly vyskytovat různé povrchy včetně těch extrémně rozbitých, takže se zařazením Řecka se plně ztotožňuju.

Bohužel, soutěže jsem se nemohl zúčastnit se svým obvyklým vozem, protože to ještě trčelo někde na cestě z Argentiny. Naštěstí se nám podařilo dohodnout s italským týmem Munaretto, takže jsme mohli odstartovat.

Vzhledem k tomu, že jsem na takto rozbitých tratích jel poprvé s vozem S2000, rozhodli jsme se začít opatrněji a postupně poznávat záludnosti tratě. Je známé, že v Řecku není nejdůležitější rychlost, ale spolehlivost. První etapu jsme dojeli v klidu, zato ve druhé jsme skončili hned na začátku. Hned na první ranní zkoušce jsme trefili kámen, který byl přímo v ideální stopě a bylo po nadějích.

V rámci testování jsme nastoupili prostřednictvím Superally i do třetí etapy, sužovaly technické problémy, až jsme kvůli řízení odstoupili. Celkově řečeno tedy vystoupení nic moc. Rozhodně ale nebyl problém v autě, stroj od Munaretta byl stejné specifikace jako můj obvyklý a byly mezi nimi jen minimální rozdíly.

I proto jsme se rozhodli využít stejný vůz i v Turecku, náš obvyklý Peugeot stále podnikal cestu kolem světa. Tuhle soutěž mám celkem v oblibě a tak jsem byl rád, že se vrátila do kalendáře mistrovství světa. Jenom organizátoři by se měli více postarat o propagaci rally v Turecku, prakticky chyběli diváci.

První den jsme začali dobře, zkušenosti nabité z Řecka se nám plně hodily. Začali jsme velice dobře, první i větší část druhé etapy probíhaly v pohodě. V posledních sobotních zkouškách jsme však hodně ztratili, poškodil se přední diferenciál, takže poháněná byla jen tři kola, což byla pěkná fuška uřídit.

Příliš štěstí jsme neměli ani v neděli. Pokazil se nějaký senzor, takže auto šlo maximálně do otáček 4800 ot/min, takže jsme poztráceli další drahocenný čas. I přesto se nám podařilo dojet na druhém místě v rámci PCWRC, takže s výsledkem určitě spokojenost. Konečně jsme tam, kde jsme chtěli být. Pořadí v šampionátu je zatím dobré, ale máme už odjetou o jednu soutěž víc, než Hänninen a Ketomaa. Pokud bychom skončili po Walesu na stupních vítězů, byl by to pěkný výsledek pro nás i Peugeot.

Teď nás čeká dlouhá přestávka, na kterou jsem se celkem těšil. Ve Švédsku a Norsku se svezu na některých menších soutěžích se Škodou Fabií WRC po Janu Kopeckém, hlavně si ale najdu čas na odpočinek a dovolenou.“

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist