www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Würth Partr Rally Vsetín

Jaromír Tomaštík prozrazuje divácká místa

22. října 2008 • 11:00

Do startu WÜRTH PARTR rally Vsetín 2008 zbývá necelý týden. Přípravy pořadatelů finišují a vrcholí i poslední dodělávky na závodních vozech v jednotlivých týmech. Z příprav jsme vyrušili vsetínského Jaromíra Tomaštíka a poprosili jej, aby pro vás diváky, vytáhl z tratě závěrečného sprintu atraktivní místa.

Já začnu nejvzdálenější RZ Kunčice pod Ondřejníkem – Kunčice pod Ondřejníkem. Celá rychlostní zkouška je technicky střižená. Dá se tady najít spousta atraktivních míst. Jedno z nejzajímavějších míst bude určitě cirka dva kilometry po startu, kde se za horizontem po krátké rovince na hodně úzkém místě trefuje tunel. Myslím si, že toto místo bude pro spoustu posádek hodně zrádné a těžké. Hodně zajímavý je i konec této zkoušky. Tady vede trať erzety rychlými protahováky po ne zcela zpevněné cestě. Jedná se však, jak už jsem říkal v úvodu o hodně vzdálenou RZ od centra soutěže, proto bude spíše zajímavá pro návštěvníky a diváky z Ostravska a Frýdecko-Místecka.

Kousek od Vsetína se jedou dvě rychlostní zkoušky. Jednou z nich je RZ Vidče -Bystřička. Je zde několik zajímavých míst. Atraktivní jistě bude vracák po výjezdu ze Spiny, kde se na pravou ruku bude jistě často používat ruční brzda. Velmi náročný je následující sjezd do obce Valašská Bystřice. Vůbec celý průjezd Valašskou Bystřicí je velmi rychlý a zajímavý. Zajímavým úsekem bude určitě i průjezd jednosměrkou kolem přehrady Bystřička. Ta se letos pojede ovšem v opačném směru. Jedná se o technickou záležitost, leč pro diváky těžko přístupnou. Proto bych spíše doporučoval místo těsně před koncem rychlostní zkoušky u hráze přehrady. Jsou zde za sebou v rychlém sledu zatáčky, které se navíc jedou dolů z kopce. Posádky ve vysoké rychlosti v podstatě nevidí kam jedou a bude tady hodně znát odvaha jednotlivých posádek

Třetím úsekem je RZ Malá Bystřice – Vesník. Tato erzeta má začátek v místě startu závodu do vrchu. Jede se nahoru na Dušnou, následně se sjíždí na okraj Jasénky a přes kopec do Vesníku. Je to taková vsetínská klasika, která se již jezdila v různých obměnách při mnoha závodech. Určitě by bylo zajímavé porovnat časy nahoře na Dušné vůči závodům do vrchu. Mezi atraktivní místa budou jistě patřit levý a následně pravý vracák těsně pod Dušnou. Celý úsek je na poměrně široké silnici a hodně posádek zde bude ukazovat, jak umí zatáčky projíždět na ruční brzdu. Hodně atraktivní místo pak bude na okraji Vsetína na Jasénce a to odbočení na Vesník. Jedná se opět o velmi technicky náročné místo. Vracák je vytvořený autobusovou točnou a přichází po sérii rychlých zatáček. Pro posádky je obzvláště náročný na brzdění. Následuje výjezd nad Vesník a pak sjezd dolů do Vesníku. Já osobně tuto část zkoušky považuji za jeden z nejtěžších úseků prakticky v celé české republice. Je to velmi krásný úsek, ale zároveň i hodně zrádný. Už několik posádek se přesvědčilo o jeho náročnosti. Určitě nejatraktivnějším místem tohoto sjezdu je vracák u stodoly. Každý toto místo jistě dobře zná. Jezdí se tu na ruční brzdu a hrozí, že posádky sklouznou až dolů pod mez do pole a pojedou hodně dlouho po poli, než se dostanou zpátky na trať. Věřím, že tady bude opravdu velké množství diváků. I samotný dojezd do cíle ve Vesníku provází lehké zatáčky, které se projíždějí ve vysoké rychlosti. A pokud se divák postaví do bezpečné vzdálenosti od trati, uvidí, jak která posádka bojuje až do cíle zkoušky.

Zvu všechny diváky a příznivce motoristického sportu na závěrečný sprint sezony. Je ale potřeba připomenout, že bezpečnost diváků byla, je a vždy bude na prvním místě. Proto bych chtěl apelovat na všechny motoristické fanoušky, aby dbali pokynů pořadatelů a nevystavovali se zbytečně nebezpečnému riziku. I když se bude jednat o poslední závod v sezoně rallysprintů, pojede se o hodně důležité body. Spousta posádek se tedy nepřijede jen svézt, ale opravdu jim půjde o hodně a mnozí pojedou opravdu na krev.

Miroslav Vebr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist