www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Pirelli Shootout

Martin Semerád bude reprezentovat v Pirelli Stars Drives Shoot-out

22. října 2008 • 07:00

O uplynulém víkendu se mladý soutěžní jezdec Martin Semerád seznamoval se šotolinou na německé Lausitz Rally, kde jej však od začátku soutěže provázely technické problémy, které nakonec vyústily v odstoupení na páté rychlostní zkoušce.

Tuto sobotu 25.10.2008 ale bude Martin Semerád bojovat na trošku jiném kolbišti. Martina čeká reprezentace České republiky na prestižní akci Pirelli Stars Drivers Shoot-out Europe, která se uskuteční v českým fanouškům dobře známém Freistadtu nedaleko česko-rakouských hranic. Město Freistadt, známé jako centrum zimní Jänner rally, bude hostit účastníky akce, která má za úkol vyhledávat mladé talentované jezdce rally a nabídnout jim možnost získávat další zkušenosti při účasti na šesti podnicích Mistrovství světa.

Italský pneumatikářský gigant Pirelli je v letošním roce výhradním dodavatelem pneumatik pro soutěžní vozy v Mistrovství světa a jeho podpora motoristickému sportu akcí Pirelli Stars dostala nový rozměr. Fanoušci rally po celém světě dlouhou dobu volali po projektu, který dá šanci mladým a začínajícím jezdcům nasbírat další zkušenosti a ukázat, jak se dovede prosadit dravé mládí v jedné z nejpopulárnějších motoristických disciplin.

Mezinárodní automobilová federace FIA tak oslovila národní automobilové federace, aby nominovaly mladého jezdce, který by měl reprezentovat svou zemi v Pirelli Stars Drivers Shoot-out. Martin Semerád se dostal do nominace místo úspěšného jezdce Mistrovství světa Martina Prokopa, který byl spolu s dalšími zkušenými jezdci seriálu MS mezinárodní automobilovou federací FIA ze seznamu vyjmut, protože nesplňoval zadání projektu, který hledal mladého jezdce rally s minimem zkušeností na mezinárodní scéně.

Krátká kariéra Martina Semeráda v motoristickém sportu byla odstartována v roce 2006 účastí na okruhových závodech v České republice a pokračovala v Poháru mládeže, který vypsala národní automobilová federace FAS pro jezdce rally mezi šestnáctým a osmnáctým rokem. Martin, který stále sbírá zkušenosti hlavně od svého otce a mistra republiky v rally Josefa Semeráda, se letos v červenci na Bohemia Rally poprvé posadil do produkčního Mitsubishi Lancer EVO IX. Jeho výkony se s každým dalším najetým soutěžním kilometrem zlepšovaly a v posledních dvou soutěžích Mistrovství České republiky již Martin Semerád po boku zkušeného spolujezdce Bohuslava Ceplechy bojoval o místa na špičce absolutního pořadí. Na poslední soutěži, kterou byla Rally Jeseníky dokonce poprvé v životě vystoupal na pomyslnou bednu a ze soutěže, kterou ztížilo nepříznivé počasí, si odvezl poháry za skvělé třetí místo absolutní klasifikace.

Martin Semerád dostal šanci se utkat s největšími nadějemi osmnácti evropských států a vítězi regionálních kol Pirelli Stars ve Střední a Jižní Americe. Právě rakouský Freistadt bude tuto sobotu dějištěm výběru dvou jezdců, kteří dostanou šanci účastnit se šesti podniků Mistrovství světa s produkčním vozem nebo s vozem kategorie S2000 s podporou společnosti Pirelli. Hodnotit se ale nebude jen samotný dojem, který mladíci zanechají v porotě svou předvedenou jízdou, ale také jejich vystupování a například i interwiev před televizními kamerami. Na mladé jezdce tak čeká doslova křest ohněm.

Program prestižní akce Pirelli Stars Drivers Shoot-out Europe začíná v pátek 24. října v 19:30 slavnostním zahájením v hale výstaviště v centru rakouského Freistadtu. Páteční večer je pak věnován představování jednotlivých jezdců a veřejným rozhovorům se zástupci FIA, Pirelli a s hvězdami světového rallysportu.

V sobotu ráno čekají na jezdce Pirelli Stars Drivers Shoot-out Europe dvě série rychlostních zkoušek, kdy se dvě rychlostní zkoušky v blízkosti Freistadtu jedou vždy třikrát po sobě. Na první rychlostní zkoušku vyrazí první jezdec tři minuty před devátou hodinou ranní a do poledního servisu v areálu výstaviště ve Freistadtu přijede krátce před půl dvanáctou dopoledne. Odpoledne je na programu rovněž jedna rychlostní zkouška se třemi průjezdy, a to od 14:07. Mezi osmou a devátou hodinou večerní pak porota vyhlásí své rozhodnutí.

Celý program je otevřený pro diváky a rozhodně bude mít co nabídnout. Divácky vděčné jsou tři průjezdy jednou rychlostní zkouškou, které dovolují shlédnout vícekrát celé jezdecké pole bez nutnosti přejíždění. Českým fanouškům budou i některé názvy rychlostních testů povědomé z Jänner Rally. Sledovat současné naděje evropského rallysportu, a možná jednou budoucí hvězdy světových rally na asfaltových i šotolinových úsecích, tak bude jistě velmi atraktivní záležitostí. Blízkost centra této ojedinělé a atraktivní akce českému divákovi jistě zláká mnoho fanoušků motoristického sportu k sobotní návštěvě rakouského Freistadtu a k mohutné podpoře českého zástupce Martina Semeráda. Přijeďte do Freistadtu podpořit českého reprezentanta a ukažte tak světu, kteří fanoušci jsou ti nejlepší na světě, a koho si přejí vidět v soutěžích Mistrovství světa.

Sherlog Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist