www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Würth Partr Rally Vsetín

Orsák na Wűrth Partr rally: “Je rozhodnuto, jedeme!“

24. října 2008 • 12:00

Mnoho otazníků se vznášelo nad Orsák rally sport teamem po nevydařené košické soutěži. Jarek Orsák i Karel Vajík havárií neztratili chuť do závodění. Horší to bylo s technikou. Nad účastí valašské posádky na WURTH Partr rally Vsetín 2008 už je však jasno.

Hromádku šrotu si přivezl Jarin z východního Slovenska. Pro připomenutí uvedu, že se jel závěrečný podnik Slovenského mistrovství Rally Košice. Jarek měl reálnou šanci získat titul slovenského vícemistra.

Po prvním soutěžním dnu figurovala posádka na výborném třetím místě s minimálním odstupem na Tibora Cserhalmiho. V úvodu sobotní etapy se Jarek s Karlem rozhodli, že Tibiho pojedou. A pak se to stalo. „Vše se odehrálo v úseku, kde byl hodně rychlý přílet do vracáku. Dolů kopcem jsem jel na vytočený pátý rychlostní stupeň, na tachometru mohlo být cca 180km/hod. Ve chvíli, kdy jsem chtěl brzdit jsem dvakrát nebo třikrát prošlápl brzdový pedál až na podlahu, ale auto nijak nereagovalo. Zatáhl jsem aspoň za ruční brzdu. To bylo poslední, co jsem stihl udělat. Auto šlo do smyku a koplo se o mez. Čtyřikrát jsme šli přes střechu a nakonec jsme spadli do patnáctimetrové rokle,“ připomněl osudové okamžiky Jarek Orsák.

Posádka putovala na kontrolní vyšetření do nemocnice. Domů se vrátila s modřinami a zpevňujícími krčními krunýři. Už během cesty domů Jarek s Karlem meditovali co bude dál. Sprint na Vsetíně chtěli kluci absolvovat, otázkou bylo s čím. Byla tady možnost zapůjčení cizího vozu. Tuto variantu ale Jarek odmítal. V neděli, tedy den po havárii padlo jasné rozhodnutí. „Vsetín pojedeme s vlastním vozem,“ zavelel Jarin. V dílně nastal čilý ruch, jako v mraveništi. Odstrojení zbořeného vozu, vyspravení pocuchaných dílů, špatné díly se vyměnily za nové a opět kompletace zcela nového vozu. Na to všechno měli mechanici v čele s Jarinem, který vyměnil kombinézu za montérky, necelých deset dní. Nyní hlásí: “Úkol skoro splněný!“

Jarkovi ještě zbývá do auta namontovat nápravy a pár maličkostí, alespoň lehce, otestovat a může se vyrazit na sprint do Vsetína. „Sprint ve Vsetíně jsme chtěli jet od samého začátku sezony, neboť zde obhajujeme loňské první místo. Havárie v Košicích nám ale hodně zkomplikovala situaci. Celý tým pro náš start ale udělá maximum. Za odvedenou práci náleží všem mé díky. Ostatní už bude záležet na mě a na Karlovi,“ uvedl Jarek.

Od vsetínských pořadatelů nafasovala naše posádka startovní číslo jedna. Jako první sjede Jarek z rampy a jako první by rád na rampu v cíli i dojel. „Chci vyhrát,“ prohlásil hrdě před závodem Jarek.

Jarek Orsák
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist