www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Vysočina

Hejhalovi vítězně na Rally Vysočina

25. listopadu 2008 • 12:00

„Tak jsme to konečně dokázali“ ozvalo se v interkomu posádky Petra a Martina Hejhalových z Dlouhé Vsi po poslední rychlostní zkoušce. Ale nepředbíhejme.

Z kouzelného náměstí Zachariáše z Hradce v Telči, z města právem zapsaného do seznamu světového dědictví UNESCO, odstartovalo již značně prořídlé pole soutěžních posádek, snažících se vybojovat poslední body do klasifikace MČR historiků v rally.

Na Vysočinu nedorazily favorizované posádky týmu Exces Super Bike Club z Radotína, které startovaly v Sosnové na každoročním setkání mistrů a některé další posádky historiků zvolily levnější variantu startu a to účastí pouze ve volném poháru pořadatele. Tím se pro zbytek startovního pole otevřela nečekaně možnost bojovat o absolutní vítězství v soutěži. Do role favoritů soutěže byli patrně pasováni i bratři Hejhalovi jedoucí na voze Škoda 110. Pořadatel jim totiž přidělil pro ně nezvyklé startovní číslo „1“. Posádka však přece jenom byla ráda, že nakonec nemusela odstartovat jako první, protože celému poli vévodil prioritní Vojtěch Štajf na Subaru, startující ve volném poháru pořadatele.

Přesto, že pořadatelé přesunuli svou soutěž z Okříšek do okolí Telče, na sportovní náročnosti jednotlivých rychlostních zkoušek (RZ) se mnohé nezlepšilo. První, ale částečně i druhý úsek byl velmi rychlý. Pouze při průjezdu obcemi přibylo technických pasáží. Zato poslední úsek byl veden po náročném převážně lesním úzkém asfaltu. Zde to byla ta pravá soutěžácká paráda. Všechny úseky se jely třikrát a celkem 9 RZ měřilo 75 km. Aby neměli soutěžící cestu do cíle tak jednoduchou, začalo již při tréninkových jízdách pršet. A čím více se blížil čas startu tím déšť sílil.

Hned první RZ Hejhalovi vyhráli a ujali se vedení o 7vt. před Copem (VW Golf 16). Na RZ 2 však zbytečně chybovali a museli couvat. I přes to Cop svou ztrátu snížil pouze o 1vt. V cíly této RZ však několik jezdců nezvládlo nepříjemné esíčko na extrémně kluzkém asfaltu. O tom vypovídalo i několik rozbitých vozů v cíly této RZ a její zrušení pro zbytek startovního pole. Na třetí RZ si Hejhalovi vedení upevnili a mohli tak v klidu dojet do první servisní zóny, kde mechanici provedli jen běžnou kontrolu vozu. Počasí se stále nelepšilo a déšť neustával. Hejhalovi se snažili svůj náskok stále navyšovat, což se jim více méně dařilo. Cop sice Hejhalovi na RZ 6 porazil, ale oni byli stále o 24,1 vt. ve vedení.

Po druhé servisní zastávce se již žádné drama nekonalo. Po průjezdu cílovou fotobuňkou poslední RZ 9 se celý tým z Dlouhé Vsi konečně dočkal. Posádka Petra a Martina Hejhalových s celým týmem poprvé po 12 letech soutěžení s tímto vozem dokázala vybojovat třetí místo v absolutní klasifikaci historiků za rok 2008, což je s tímto relativně slabým vozem obrovský úspěch. A co na to posádka ?

„Celou soutěž jsme museli myslet na to, jak nás v loňském roce na poslední soutěži o tuto radost připravila porucha převodovky. Letos auto naštěstí vydrželo, i když na třetím válci už není žádný tlak. Ale máme obrovskou radost a děkujeme celému týmu, bez kterého bychom to nikdy nedokázali.“ Zbývá jen dodat, že se Hejhalovým podařilo v tomto roce obhájit i prvenství ve třídě C0 a v kategorii II.

Mistrem republiky historiků se pro rok 2008 stal Lubomír Tenkl na BMW M3 (240 b.) a druhý skončil Zdeněk Tichý na Opelu Kadett (195 b.). Třetí Hejhalovi vybojovali 138 bodů.

Hejhalovi by rádi poděkovali především svým mechanikům Petru Veverkovi, Tomáši Donátovi, Miroslavu a Matějovi Faltysovým, ale i Karlu Veverkovi a dále svým sponzorům : NDV autoagregáty RK; FAB, s.r.o.; FACEA, s.r.o.; RENOVAK Kostelec n.Orlicí; AUTOSKLO Servis RK; PODORLICKÁ sodovkárna a ORLICKÉMU TÝDENÍKU. Díky všem.

Martin Hejhal
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.11.2008 16:44
Mirekfric
Přidávám se a také gratuluji!
26.11.2008 07:38
Pavel
Bratři Hejhalové, přijměte moji gratulaci a jen tak dále, je radost se na vaši jízdu dívat!
S pozdravem: Pavel Skácel
toplist