www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Vysočina

Rally Vysočina v podání Milana Blahouta

3. prosince 2008 • 01:00

Rally Vysočina, s centrem v historickém městě Telč, se stala osmého listopadu součástí závěrečného dějství šampionátu historických automobilů. Zápolit o poslední možné body do MČRHA přijelo na deštěm zmáčené tratě pouhých šest posádek této atraktivní kategorie. I tak se dali očekávat napínavé a zajímavé souboje.

Pořadatelé připravili devět rychlostních zkoušek na třech úsecích o celkové délce 74,49km. Na tuto soutěž přijela posádka Milan Blahout a Martin Neoral s jasným cílem, porazit bratry Copové. Záměr byl jasný, eliminovat ztrátu z prvních RZ a jít tak do toho již od začátku. Populárnímu „žigulu“ hrálo do karet právě i počasí, neboť na kluzké trati se částečně eliminoval chybějící výkon.

Výsledkem bylo, že během první sekce byl Milan Blahout dvakrát rychlejší než Copové na Golfu. Do výsledku se však započetla i desetivteřinová penalizace za předčasný start, a tak po 3RZ figuroval žlutý VAZ 21074 na třetím místě mezi historiky o 7,1s za Petrem a Markem Copovými. Záležitost ohledně předčasného startu však skrývala mnohem hlubší význam. Na jedné z RZ totiž byli stanoveny rozestupy mezi jednotlivými startujícími dvě minuty. Bohužel startovní hodiny byli nastaveny na půlminutový startovní interval a v okamžiku vrácení jízdního výkazu zpátky do vozu již hodiny začali odpočítávat pět vteřin do startu. Po těchto pěti vteřinách se rozsvítilo zelené světlo a Milan Blahout s Martinem Neoralem odstartovali do rychlostní zkoušky. Ve skutečnosti do jejich správného startovního času chybělo ještě půl minuty…

Tato nepříjemná situace byla pak v přeskupení posádkou oznámena činovníku pro styk s jezdci a zbývalo jen čekat jak se incident vyřeší. Tím však byl poznamenán vzájemný duel Blahout vs. Cop, neboť po zbytek soutěže se nevědělo jaký je skutečný vzájemný rozestup. Rozhodnutí posádky VAZu 21074 však bylo jednoznačné, pro případ nepřičtení oné půl minuty k jejich času, na poslední RZ soutěže před cílem zastaví a počkají na uplynutí 30s. Vyhrát u zeleného stolu a takovým způsobem porazit soupeře by posádku rozhodně netěšilo a bylo by to nečestné a nemorální. Tato rošáda se však konat nemusela a ona chybějící půlminuta byla k celkovému času nakonec přičtena i s desetivteřinovou penalizací za předčasný start. Na cílové rampě bylo posádce navíc řečeno, že v případě nepřiznání se k onomu startu o půlminutu dříve, zřejmě by na problém nikdo nepřišel. Ale jak již bylo psáno výše, nebylo by to správné, zkrátka mezi posádkami historických automobilů panují přátelské vztahy a uznává se lidská a sportovní hodnota.

Vraťme se ale k zápolení na tratě soutěže. Výkon posádky Blahout-Neoral byl v porovnání s posádkou Cop-Cop velice vyrovnaný a i v celkovém pořadí si nevedli vůbec špatně. Vždyť také Blahout dojel třetí absolutně mezi historiky, což byl nejlepší výsledek v sezóně. Celkový dojem z tratí Vysočiny byl dobrý, ač převažoval rychlejší charakter, na to si tu však všichni jaksi již zvykli.

Závěrem stačí jen dodat, že závěrečnou tečkou za sezonou obstará i letos Pražský Rallysprint a lze očekávat od Milana i Martina důkladné pobavení sebe a především diváků.

Milan Blahout
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist