www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Rally Internacional de Curitiba

Isidoor Smets z Rally Curitiba exkluzivně pro AutoSport.CZ (aktualizováno 2x)

6. března 2009 • 03:00

Již na konci tohoto týdne se uskuteční druhý podnik letošního seriálu Intercontinental Rally Challenge, Rally Internacional de Curitiba. V těchto dnech probíhají na jihoamerickém kontinentě seznamovací jízdy, z jejichž průběhu nám posílá první informace spolujezdec Freddyho Loixe Isidoor Smets.

Je to poprvé, co budu závodit v Jižní Americe. Je tu skutečně obrovské vedro, teploty ve stínu se pohybují kolem 35 °C. Včerejší trénink probíhal bez větších problémů, jedinou drobností je naše auto. Seznamovací jízdy provádíme s civilním Peugeotem 207 s civilními pneumatikami. Původně jsme měli přislíbené šotolinové pneumatiky, ale žádné na nás nezbyly.

Zdejší rychlostní zkoušky jsou hodně rychlé, trochu mi připomínají Finsko nebo ještě lépe Nový Zéland. Na cestě je více kamení než ve Finsku, zato je zde hodně horizontů, za které není vidět. Naopak administrativní věci místním moc nejdou, s automobilovými soutěžemi na takhle vysoké úrovni viditelně nemají příliš zkušeností.

Chtěli jsme uspořádat menší test v okolí Curitiby, protože na rozdíl od všech ostatních soupeřů s vozy S2000 jsme dosud neměli jediný test, ale bohužel se to nepodařilo uskutečnit. Je to hodně mrzuté, Freddy nejel na šotolině od loňské Rally Russia, bude to určitě velká nevýhoda.

---

Během středečních seznamovacích jízd se neudálo příliš významných věcí. Někdo si asi přečetl mou včerejší stížnost, protože dnes jsme měli k dispozici šotolinové pneumatiky. Přesto jsme skončili lehce mimo trať, když se za jedním z horizontů objevil neočekávaný kamion. Pořád jsme dopadli lépe, jak Giandomenico Basso, který včera potkal buldozer. Podle zpráv se buldozeru nic nestalo, zato Fiat doznal 'lehčích' kosmetických úprav.

S Freddym jsme z průběhem seznamovacích jízd spokojení a už se nemůžeme dočkat, až usedneme do závodního auta. Zítra brzo ráno vyrážíme z hotelu, čeká nás tolik toužebně očekávaný shakedown, po více než měsíci opět budeme závodit.

---

Čtvrteční shakedown proběhl bez větších problémů, jen jednou jsme trefili břeh, ale nebylo to nic vážného. Zkoušeli jsme různé varianty nastavení, s tou finální jsme spokojeni. Jenom organizátoři trochu pozapoměli umístit cedule letmého cíle, takže jsme na shakedownu přestávali jet naplno trochu dřív, než byla fotobuňka, i tak to stačilo na pěkné třetí místo.

Ve čtvrtek večer jsme vyrazili na slavnostní start, týmové vedení mi pozapomnělo dodat týmové oblečení, tak jsem zvědavý, jak to vyřešíme. Mnohem víc mě znepokojuje fakt, že zítra budeme vyrážet na trať jako první, což je na šotolině nevýhoda. Předpovědi počasí navíc říkají, že by mohlo zapršet, ale moc to tu na to nevypadá. Jsem hodně zvědavý, jak to dopadne.

Fotogalerie z Rally Internacional de Curitiba (aktualizováno)

Veškeré informace k Rally Internacional de Curitiba najdete ZDE

Diskuze k Rally Internacional de Curitiba

Isidoor Smets ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
04.03.2009 17:07
John - moderátor
Navíc Freddy musí být kvůli tomu pěkně vytočený, jak ho znám, přípravu nepodceňuje a to chybějící testování mu do jistoty nepřidá ...
04.03.2009 14:24
Cejda
Měl se domluvit se škodou a byl by klid než takhle paběrkovat a vůbec netestovat. To je k pláči. At cyklistu porazí a je to, to bude asi největší satisfakce.
toplist