www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Rally Internacional de Curitiba

Curitiba: Kris Meeke má debutové zlato v IRC

7. března 2009 • 19:15

Kris Meeke vyhrál druhý díl letošního IRC, Rally de Curitiba, která tento seriál poprvé přenesla i na jihoamerický kontinent. Brit dnes čistil trať podobně jako v pátek Loix, na rozdíl od Belgičana ale dokázal držet i přes technické problémy vysoké tempo a uchránil tak své premiérové zlato s pro něj novým vozem v novém seriálu. Druhý dojel Nicolas Vouilloz, bronz putuje do Abarthu zásluhou překvapivě dobře jedoucího Giandomenica Bassa.

Ten vyhrál hned z kraje druhé etapy osmadvacetikilometrovou RZ Bocaiúva a navýšil tak náskok na třetího Vouilloze. Na dalším testu skončil Bassův týmový kolega Anton Alén, který poslal druhé tovární punto přes střechu a narozdíl od včerejší kolize už to byla pro jeho vůz smrtelná rána; mladý Fin tak pouze prodloužil sérii svých spíše podprůměrných výsledků.

Rychlostní zkoušky druhého dne už nebyly tak prosluněné, jako ty včerejší; obloha byla mírně pod mrakem, na mechaniky v ranní tankovací zóně dokonce spadl lehký déšť. Asfalty odkojený Basso se ale podmínek nezalekl a přestože jej na třetí sobotní vložce porazil Nico Vouilloz, dokázal Ital původní téměř padesátisekundovou ztrátu na vedoucího Meeka stáhnout na méně než polovinu! Nutno ovšem dodat, že Brit se potýkal jednak s nevhodně zvoleným obutím, ale zejména s docela velkými problémy s brzdami, když musel zpomalovat svůj peugeot pouze pomocí ruční brzdy.

V druhé sekci se už smazala (ne)výhoda startovních pozic a Meeke se s již opraveným vozem okamžitě vyhoupl zpět do sedla. Naopak Basso už ani jednou nedosáhl na dílčí vítězství, navíc na RZ 11 dělal hodiny, takže se nakonec kvůli lepším výkonům Meeka a Vouilloze propadl na konečné třetí místo. Bramborovou medaili získal Freddy Loix, který přeskočil Alejandra Cancía s nejrychlejším produkčním vozem ve startovním poli už po druhé sobotní vložce.

V kalendáři IRC pro rok 2009 je nyní na programu legendární Safari Rally, nad jejímž konáním ale stále visí velký otazník. Pokud by se keňská soutěž zrušila, sejdou se účastníci Intercontinental Rally Challenge až za dva měsíce na Azorských ostrovech, kde na ně bude čekat další šotolina v podobě SATA Rally Acores.

Internacional Rally de Curitiba
1.Kris Meeke-Paul NagleGBPeugeot 207 S20002:08:05.7
2.Nicolas Vouilloz-Nicolas KlingerFPeugeot 207 S2000+26.2
3.Giandomenico Basso-Mitia DottaIFiat Punto Abarth S2000+47.9
4.Freddy Loix-Isidoor SmetsBPeugeot 207 S2000+2:32.1
5.Alejandro Cancío-Santiago GarcíaRAMitsubishi Lancer Evo IX+5:20.0
6.Rauly Martinéz-Javier MonteroRASubaru Impreza WRX STI N14+8:09.4
7.Gustavo Saba-Edgaro GalindoPY/RASubaru Impreza WRX STI N14+9:57.2
8.Sebastian Abramian-Fernando MussanoRASubaru Impreza WRX STI N14+10:17.5
9.Rafael Tulio-Cesar ValandroBRPeugeot 206+19:04.0
10.Luis Tedesco-Raphael FurtadoBRFiat Palio+20:53.5

Bodování IRC
1.Freddy Loix13
2.Sébastien Ogier10
=Kris Meeke10
=Giandomenico Basso10
5.Nicolas Vouilloz8
6.Stéphane Sarrazin6
7.Jan Kopecký5
8.Alejandro Cancio4
9.Frédéric Romeyer3
=Rafael Tulio3

Další informace k Rally de Curitiba

Oficiální konečné výsledky

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist