www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 09 - Rallyshow 2009

Víkendová Rallyshow vyšla na výbornou

9. července 2009 • 14:50

Po roce se Všesportovním stadionem v Hradci Králové opět rozeznělo burácení motorů rallyových speciálů. V rámci Rallyshow se na startu představilo více než dvacet jezdců všech tříd a skupin. Před startem se omluvil Igor Drotár, kterému se nepodařila odstranit závada z Rallysprintu Kopná, ale předem slíbil účast na dalším ročníku.

Startovní pole tentokrát obsadili špičkové teamy. Vedle absolutního mistra České republiky v rally, Romana Kresty se postavil na start Josef Peták, absolutní vítěz rallysprintového šampionátu a nechyběly špičky jednotlivých tříd. Největším lákadlem pro diváky byl Daniel Landa, který si show uměl opravdu užít. Den před startem v Kopné havarovalo několik jezdců, které hned nahradil mladičký Miroslav Plíhal, francouzský jezdec Dominique Laurent a Jiří Vlček.

Celá akce se nesla v exhibičním duchu a časy na téměř dvoukilometrovém okruhu se tentokrát neměřily. To však neměnilo nic na atraktivitě, ba naopak. Jezdci neměli důvod honit desetiny vteřin a proto se nebáli zatáhnout ruční brzdu a bavit diváky. V atraktivitě jízdního stylu si s vozem WRC Romana Kresty nezadal zpěvák Daniel Landa, který s Lancerem deváté evoluce předváděl jízdu dveřmi napřed v každé větší zatáčce.

Rallyshow však nebyla jediným vyžitím na Všesportovním stadionu. Okolí travnaté plochy bylo po celý nedělní den obklopeno nejnovějšími vozy většiny významných světových značek v rámci Autosalon show. Zde mohli všichni návštěvníci shlédnout nové modely dvanácti automobilek a vážní zájemci se mohli před startem ostrých speciálů s vybranými modely svést. Na jízdách některých předváděných vozů bylo vidět, že se prodejci nechali inspirovat soutěžními speciály.

O show se celý den staralo několik špičkových trialových jezdců v čele s mistrem české republiky v trialu Martinem Křoustkem, kteří zdemolovali dvě původně pojízdná auta a pro které nebylo nedostupné žádné místo na Všesportovním stadionu. Stadion několikrát obkroužil i Tomáš Tomeček se svou krásnou dakarskou Tatrou. Diváci byli okouzleni také předváděcími jízdami krásných veteránů a sportovních aut a speciálů.

Pro koho bylo vše zmíněné málo, mohl si za poplatek prohlédnout Hradec Králové z ptačí perspektivy při letu vrtulníkem. Vylosovaní diváci měli možnost svést se v závodním voze s jedním z vybraných jezdců. Děti využily volného vstupu na skákací hrad nebo autodráhu. Tatínkové si zase mohli změřit sílu svého úderu pod dohledem zkušených karatistů ze Spartaku HK.

Celá akce se opravdu vydařila po všech stránkách a kdo nedorazil v prosluněnou neděli do Hradce může jenom litovat. Více než tři tisícovky návštěvníků našly na stadionu vyžití na celý den a kdo nedorazil letos má šanci za rok.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist