www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Neste Oil Rally Finland (PWRC)

Finsko s novým formátem

2. března 2010 • 08:35

Po více než dvacetileté pauze se vrací další soutěž prestižního šampionátu mistrovství světa FIA rally k dvoudennímu formátu. Na ročník 1987 Švédské rally letos v tomto směru pomyslně naváže další perla světového seriálu, finská Neste Oil Rally, letošní osmý podnik MS.

Letošní Finská rally bude zároveň z pohledu celkové kilometráže rychlostních testů nejkratší za posledních 35 let. Mezi startem první a poslední rychlostní zkoušky neuběhne ani 48 hodin a stejně jako rally v Jordánsku, také ve Finsku se bude končit v sobotu a nikoliv v neděli. Další změnou při jubilejním 60. ročníku legendární rally má být možnost volby startovní pozice do druhého dne na základě výsledků z úvodní rychlostní zkoušky Laajavuori.

Celková délka trati, pokud jde o rychlostní zkoušky, je plánována na 308 km, což je prakticky těsně nad dolní hranicí stanovenou pro podniky mistrovství světa FIA. Vzdálenost jednotlivých zkoušek od centra rally a také od sebe samotných však bude znamenat dlouhé přejezdové sekce.

Oproti předchozím ročníkům bude tentokrát vypuštěna tradiční divácká superspeciálka na klusáckém závodišti v Killeri, ale návštěvníci soutěže nepřijdou o tradiční a mezi Finy velmi oblíbenou megaparty v sobotu večer, která se bude konat opět přímo v servisním areálu. Plány na uskutečnění asfaltové superspeciálky přímo v Jyväskylä byly nakonec zamítnuty.

-jav- , -mah- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist