www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rallye des Routes du Nord

Antonín Tlusťák čtvrtý ve Francii (+VIDEO)

4. března 2010 • 13:00

Zádveřický pilot Antonín Tlusťák se měsíc před startem mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích vydal do Francie na ostrý soutěžní test před novou sezónou, do které vstoupí za volantem Škody Fabie S2000.

Úřadující mistr Evropy dvoukolek se s novým soutěžním náčiním svezl již koncem loňského roku na dvou krátkých rallysprintech v Praze a Slušovicích. Obě akce byly spíše divácké show a tak se tým rozhodl před zahájením nového ročníku pro ostrý test na soutěži v zahraničí na neznámých tratích. Vzhledem k termínu a snaze minimalizovat možnost sněhu nakonec padla volba na Rallye Routes du Nord, která se jela nedaleko velkoměsta Lille na severu Francie nedaleko hranic z Belgií.

Pořadatelé připravili pro soutěžící celkem 15 rychlostních zkoušek o délce 150 km. Charakter tratí odpovídal regionálním zvyklostem, takže byl hodně podobný Ypres, který v minulosti dokonce některé úseky kolem Lille využíval. V sobotu se jela šestice rychlostních zkoušek přímo u hranic z Belgií. Přestože se nad celou oblastí honily mraky, cesta byla téměř po celou dobu suchá. Nedělní část pak byla situována na severozápad od Lille. Počasí se kompletně změnilo, po celý den téměř neustále pršelo, k tomu se přidal velký vítr.

Antonín Tlusťák se svým stálým spolujezdcem Janem Škaloudem proplouvali celou soutěží bez větších problémů, po celou dobu zajížděli časy v první čtverce, blýskli se i třemi druhými časy. Ve finále to stačilo na čtvrté místo absolutně za dvojicí vozů WRC a rychlou Toyotou Celica GT Four vítězného Claudie Tangheho.

„Se startem ve Francii jsme maximálně spokojeni. Přijeli jsme si vyzkoušet naše nové auto na neznámých tratích, na seznamovací jízdy byl navíc k dispozici jen jediný den. Během závodu jsme měli možnost otestovat různá nastavení i pneumatiky. Navíc se jelo v sobotu na suchu a v neděli na mokru, takže jsme měli ideální podmínky pro vyzkoušení auta na obou površích. I s výsledkem jsme maximálně spokojeni, na zdejších typických tratích je obtížné stačit vozům WRC či A8. Z Francie jsme si odvezli spoustu cenných poznatků, mechanici si vyzkoušeli práci na autě v soutěžním tempu, neměli jsme žádné problémy,“ ohodnotil své vystoupení Antonín Tlusťák.

Po dvoutýdenní přestávce se rozjede soutěžní sezóna 2010 naplno. V polovině března se Antonín Tlusťák zúčastní otrokovické Expo Czech Rally, o dva týdny později se pak postaví na start prvního dílu letošního mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, Sheron Valašské Rally.

Video Antonína Tlusťáka z Rallye des Routes du Nord

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
04.03.2010 13:11
Ricardo - moderátor
RALLYE DES ROUTES DU NORD 2010 – Bilan général
Classement : 1. Tanghe-Squedin (Toyota Celica GT4), 1h24mn30s6 – 2. Christiann-Buisine (Toyota Corolla WRC), à 2mn11s6 – 3. Barbara-Barbosa (Subaru Impreza WRC), à 3mn29s4 – 4. Tlustak-Skaloud (Skoda Fabia S2000), à 3mn45s3 – 5. Amourette-Marie (Citroën C2 S1600), à 4mn48s8 – 6. Bayard-Brigaudeau (Renault Clio Will), à 5mn31s3 – 7. Fouteret-Merlin (Renault Clio R3), à 5mn31s9 – 8. Gajek-Godet (C2 R2 Max), 6mn41s3 – 9. Schulz-Schulz (C2 R2 Max), à 7mn24s2…
toplist