www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 21. května 2024, Svátek má Monika, zítra Emil

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Vývoj Fiesty RS WRC pokračuje, dočkala se nového motoru

13. května 2010 • 14:00

M-Sport v nedávné době provedl zásadní krok při vývoji nové generace vozů WRC – do své Fiesty RS WRC vycházející z existující verze S2000 totiž nedávno implementoval přeplňovaný motor 1.6, který bude pohánět vozy nejvyšší kategorie od příští sezony. V rámci vývoje bylo do její karoserie už dříve namontováno dvoulitrové srdce z Focusu WRC, aby se vyzkoušela životnost klíčových komponentů na podvozku a zejména transmisích.

Malcolm Wilson ale potvrdil, že teď už má nový komplet se „správným“ motorem za sebou první testovací kilometry na zkušební dráze v okolí sídla firmy v Cumbrii. Kvůli teprve nedávno potvrzené technické specifikaci nových motorů pro WRC byla právě pohonná jednotka poslední součástí, která chyběla ke zhotovení celého vozu. Ale podle Wilsona jde vše dobře a finální verze motoru by se mohla ve fiestě objevit koncem léta. „Měli jsme zkušební motor, který byl ve voze instalován několik minulých týdnů,“ řekl. „Stále ale máme před sebou spoustu práce, nový motor se vyvíjí kupředu prakticky každým dnem. Neustále zkoušíme různá řešení, týká se to například plnícího tlaku paliva, který potřebujeme dostat ze šesti či sedmi barů, které máme v současném autě, na plánovaných dvě stě.“

Wilson také dodal, že konečnou verzi motoru firma plánuje dokončit v horizontu několika měsíců: „Předpokládám, že na přelomu července a srpna bychom mohli mít hotový motor po zkouškách na dílně, a v následujícím měsíci by proběhlo jeho testování po zamontování do auta.“ Samotné šasi bude velice podobné tomu z Fiesty S2000, která letos ovládá světový šampionát SWRC.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist