www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Martin Prokop drží po první etapě 5. místo v S-WRC

31. července 2010 • 08:50

Martin Prokop s Janem Tománkem a Fordem Fiestou S2000 v barvách Czech Ford National Teamu figurují po 1. etapě Finské rally 2010 na 5. pozici hodnocení S-WRC. Zároveň jsou nejrychlejší z posádek nepocházejících ze Skandinávie.

Pořadatelé Finské rally dali letos soutěži netradiční formát, když celý harmonogram vměstnali pouze do dvou etap. První z nich odstartovala ve čtvrtek navečer čtyřkilometrovou superspeciálkou Laajavuori. Posádka Czech Ford National Teamu do soutěže vstoupila pátým časem v hodnocení S-WRC, když byla o dvě a půl sekundy pomalejší než domácí Ketomaa s dalším Fordem Fiesta S2000.

Úvodní etapa pokračovala v pátek devíti klasickými rychlostními zkouškami a opakovaným průjezdem superspeciálky. Na posádky čekaly tradiční rychlé šotolinové erzety se spoustou skoků na horizontech. Martin Prokop s Janem Tománkem klesli po první páteční erzetě na sedmou pozici v S-WRC za šesticí Seveřanů, v průběhu dne ale začali stoupat pořadím vzhůru. Česká posádka si užívala především přímý souboj s Janne Tuohinem s dalším Fordem. Po osmém testu se úřadující juniorský mistr světa před Fina prosadil a postoupil na páté místo v S-WRC a patnácté v absolutním pořadí.

Na desáté erzetě trefil Martin Prokop při doskoku za jedním z horizontů kámen a do cíle testu dojížděl s defektem levého předního kola. Jihlavský jezdec tak ve srovnání s konkurenty ztratil více než deset sekund a znovu tak klesl na šestou pozici v hodnocení S-WRC. Ta patří posádce Prokop - Tománek i po první etapě, ovšem se ztrátou jediné desetiny sekundy na pátého Tuohina.

Martin Prokop: „Byl to opravdu dlouhý a náročný den, hlavně kvůli dlouhým přejezdům. Celkově jsem ale spokojený, že vůz funguje tak, jak má. Odstup od Seveřanů je sice asi trošku větší, než bych si přál, ale dělám, co můžu. Je vidět, že Skandinávci to tu mají hodně nacvičené, navíc se tu sešla snad kompletní místní špička a ta od začátku nasadila neuvěřitelné tempo. Pokud ale srovnám své časy s jezdci nepocházejícími ze severu Evropy, nemám důvod k nespokojenosti.“

„Na předposlední erzetě nás navíc přibrzdil defekt. Po dešti, který přišel v noci na pátek, tratě trochu změkly a místy se obnažil kamenitý podklad. Při doskoku za jedním z horizontů jsme trefili kámen. Prorazil nám kolo a praskl i ráfek kola. Ale dojeli jsme do cíle, pořád máme o co závodit a ve druhé etapě uděláme maximum pro co nejlepší výsledek.“

-pr- ; foto: M.Rybak
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist