www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Mistrovství světa 2010

Pódium SWRC ve Finsku opanovala Škoda, Hänninen první

1. srpna 2010 • 12:30

Jubilejní šedesátý ročník Finské rally ovládly mladoboleslavské vozy Škoda, když opanovaly kompletní stupně vítězů. Pro první místo si po netradičním dvouetapovém formátu dojel pilot továrního týmu Škoda Motorsport Juho Hännien, který usedl za volant vozu ze stáje Raimunda Baumschlagera.

Fin se tak po vystoupení v Portugalsku, kde dominoval do havárie v deváté vložce průběžnému pořadí vozů S2000, i když nebodoval do šampionátu SWRC, ve skvělém světle předvedl i na domácích tratích a divokou kartu proměnil v zisk maximálního možného počtu mistrovských bodů. „Dnes to nebylo nic extra, protože jsme se jen snažili udržet koncentraci a vyhnout se chybám,“ řekl po dojezdu do cíle Hänninen. „Povedlo se a mám opravdu velkou radost z výsledku.“

Další pilot startující na divokou kartu, Matti Rantanen [Škoda Fabia S2000], který do druhé etapy startoval z druhé pozice ukončil své účinkování po havárii v třinácté vložce, při které poškodil zavěšení svého vozu. Na stejném testu skončil i Jari Ketomaa [Ford Fiesta S2000], který se do soutěže vrátil v rámci SupeRally po odstoupení v předešlé etapě, při které skvělým výkonem táhl pole dvoutisícovek. Poškození chladiče oleje převodovky a následný únik však znamenal definitivní konec.

Po odstoupení Rantanena se pořadí posunulo směrem vzhůru a o jednu příčku si tak polepšilo celé pole kromě vedoucího Hänninena, které zůstalo téměř beze změn až do samého závěru. Druhou příčku tak v cíli obsadil PG Andersson a stupně vítězů uzavřel Patrick Sandell [oba Škoda Fabia S2000]. Čtvrtou příčku obsadil Martin Prokop jako nejrychlejsí jezdec s Fiestou S2000, pátá příčka v cíli patřila Michalu Kosciuszkovi s další Fabií S2000, tentokrát ovšem od Škoda Rally Team Italia.

V rámci SupeRally odstartoval do druhé etapy i po opravě poškozeného zavěšení odstoupivší Nasser Al-Attiyah, kterému v cíli patřila sedmá příčka. Janne Tuohino skončil po trápení se svým vozem v průběhu celé soutěže jako šestý. Jediný Abarth Grande Punto ve startovním poli s Albertem Lloverou závěrečné podium nespatřil, když jeho motor utichl na čtrnátém testu.

Pořadí SWRC I nadále vévodí Xevi Pons [Ford Fiesta S2000], který ovšem neměl Finsko v kalendáři, a to s náskokem osmnácti bodů na druhého Anderssona. Kolotoč pokračuje již přístí měsíc u našich sousedů, kde se jede ADAC Rallye Deutschland.

-pet- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.08.2010 10:46
Rizek
Já jen doplním, že rekordmanem v počtu havárií se stal Jari Ketomaa, který poprvé havaroval na RZ 8 a ulomil kolo, podruhé když ráno vyjížděl z parc ferme o betonový obrubník, a když mu to stihli spravit, tak havaroval potřetí na první ranní RZ druhého dne.
toplist